От петък с включени фарове и през деня

От петък с включени фарове и през деня

От петък всички шофьори ще бъдат длъжни да карат с включени фарове и през деня. Тогава влизат в сила приетите преди дни от депутатите промени в Закона за движение по пътищата, които са поместени в днешния брой на „Държавен вестник". С тях се въвежда изискването автомобилите да се движат с включени светлини във всяка част на денонощието, при това целогодишно, а не както досега само през зимата. В първите няколко седмици катаджиите само ще отправят устна забележка към нарушителите. Така благодарение на гратисния срок шофьорите ще се разминават с акта или фиша за 20 лв. до края на август.

От петък влизат в сила и гласуваните от парламента солени санкции за джигитите, за които обаче няма да има никаква аванта от страна на КАТ. Неспирането на зебра и преминаването на червено ще се наказват вече с двойно по-голяма глоба от 100 лв. Скача и санкцията за пияните и неправоспособните водачи, които ще горят вече от 500 до 1000 лв. и с книжките си за поне 6 месеца, а не както сега само за един. Тапиите ще им се отнемат максимум за 1 г. Въвежда се и възможността КАТ да спира колите им от движение за период до 1 месец. Същото наказание чака и собствениците на автомобили, които са дали ключовете от тях на почерпен шофьор, или такъв, който не разполага със свидетелство за управление. Който откаже проба с дрегер, ще олеква 2 бона и ще се прощава с книжката си за 2 г. Шофьорите, спрели на инвалидно място, пък ще се бъркат 200 лв.

Скачат драстично и глобите за пешеходците. Вместо с фиксираните досега 10 лв. те ще олекват между 20 лв. и 50 лв., като най-строго ще се наказва преминаването на платна с мантинели, пресичането на червено и неспазването на командите на регулировчика.

Вирни се горе