От МВР съветват как да се пазим при буря

От МВР съветват как да се пазим при буря

На места в страната вятърът е ураганен

Метеоролозите предупредиха за интензивни валежи, градушки, гръмотевични бури по места. От МВР публикуваха правила за поведение по време на буря. От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” на МВР предупредиха да се внимава с палене на огън поради очакването на силни ветрове и бури.

Правила за поведение в населено място:

Когато се намираме в населено място, трябва да бъдем внимателни за падащи предмети или конструктивни елементи от сгради.

Не бива да се движим в близост до дървета и под електропроводи. Трябва да внимаваме за предмети, увлечени от вятъра, които могат да застрашат живота ни (паднали рекламни пана, елементи от билбордове, елементи от строителни конструкции и др.).

Ако сме на открито в градска среда е добре да открием подлез, метростанция или обществена сграда, където да се укрием до преминаване на силния вятър. У дома трябва да стоим на разстояние от движещите се елементи на конструкцията – врати и прозорци.

Добре е преди бурята да съберем и премахнем всички неукрепени предмети, които сме поставили на открити зони на жилището си.

Правила за поведение при шофиране:

Задължително е да намалим скоростта на движение, за да ограничим въздействието на вятъра върху превозното средство. Пътниците трябва да затворят всички прозорци, за да ограничат достъпа на прах и други предмети, които биха затруднили шофирането.

Добре е шофьорът да паркира превозното средство в ниско място, отдалечено от дървета, електропроводи и билбордове, където да изчака преминаването на бурята. Когато попаднем в „окото” на вихъра задължително е да покрием главата си с дебела дреха и да се настаним в най-ниската възможна част на превозното средство.

Правила за поведение сред природата:

Когато бурята ни завари сред природата трябва да внимаваме за понесени от вятъра предмети. И тук е задължително да се пазим от скъсани електропроводи, падащи дървета и надвиснали скални образувания. Не бива да се движим по оголени била, а незабавно да се скрием в пещери и други стабилни укрития или да застанем в ниски места, защитени в подветрената част (на завет).

Вирни се горе