От днес започва Сдемицата на пожарната безопасност

От днес започва Сдемицата на пожарната безопасност

От 07 до 14 септември 2015 г. ще се проведе традиционната Седмица на пожарната безопасност и честване на Професионалния празник на българските пожарникари – 14 септември (обявен с Решение №385/ 13.09.1995 г. на Министерския съвет).

Във връзка със седмицата на пожарната и аварийна безопасност ежегодно, Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – гр. Смолян организира редица мероприятия:

Във някои служби “Пожарна безопасност и защита на населението” в областта ще бъдат организирани дни на отворените врати – от 7-ми до 11-ти септември в РСПБЗН – Чепеларе – от 14.00-17.00 ч., в РСПБЗН – Рудозем от 07 до 11.09.2015 г. от 09.00 ч. – 16.30 ч.; в РСПБЗН – Пампорово на 12-ти септември; на 11-ти септември от 11.00 ч. в РСПБЗН – Златоград и на 11-ти септември в РСПБЗН –Доспат от 09.00 – 17.00 ч. През седмицата на пожарната безопасност служители от някои районни служби ПБЗН, както всяка година, ще проведат демонстративни занятия за запознаване на гражданите с възможностите на противопожарната техника, с наличната екипировка и оборудване, както и с уменията на огнеборците да боравят с тях в различни аварийни ситуации, като например оказване на помощ на пострадали с ПТП, ще има разстановка на гасителна шлангова линия с водоснабдяване на ППА, демонстрация на новодоставената техника по европейски програми и популяризиране на професията на пожарникаря пред децата в детските градини на територията на област Смолян.

На 12-ти септември от 10.30 ч. на площада на стария център в гр. Смолян служителите на РДПБЗН и РСПБЗН Смолян, спасителите от група “Спасителна дейност, Доброволно формирование към община Смолян и Младежки доброволен отряд /МДО/, Ресурсен център – гр. Смолян и представители на община Смолян организират детски празник “Пожарната през детските очи” и демонстрации. Ще се организират различни игри свързани с пожарната, подходящи за различните възрастови групи – от детската градина до родители, като в празника ще вземат участие и деца с увреждания. Ще се организират и различни ателиета, в които децата ще могат да творят на тема “Пожарна безопасност”. Ще се организират демонстрации на възможностите на пожарната техника, като участие ще вземат доброволците към Община Смолян. Децата ще имат възможност да се спуснат по “тролей” и да се запознаят с техниката. Ще се наградят отличилите се младежи от МДО, участвали в различни доброволчески акции през годината. Служителите на Регионална дирекция ПБЗН – Смолян са организирали дарителска кампания в помощ на децата на загинали пожарникари при изпълнение на служебния дълг. Събраните парични средства са преведени по сметката на ГД ПБЗН.

Откриване на почетно табло с отличените през годините служители в конкурса “Пожарникар на годината” на 11.09.2015 г. В седмицата на пожарната безопасност са предвидени и срещи с общински ръководства за решаване на проблеми на пожарната безопасност и популяризиране дейността на пожарната в населените места. Организирани са посещения в детски градини: в с. Баните; среща с децата от ЦДГ с. Оряховец; събеседване за мерките за пожарна безопасност в детски градини в гр. Мадан; група деца от ЦДГ “Дъга” с. Елховец; децата от ДДЛРГ „Катя Ванчева“ в с. Широка лъка; организиране на посещение на децата от Детските градини в град Неделино – запознаването им с професията на пожарникарите и провеждане на обучение по пожарна безопасност на децата от група за предучилищна подготовка в ЦДГ “Слънце” гр. Доспат. На 14.09.2014 г. от 10.30 ч. с поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите във войните в кв. Райково ще бъде почетена паметта на загиналите огнеборци.

Среща на ветерани и бивши служители на ПБЗН и провеждане на поход със свободния състав на РС ПБЗН – Баните на 11.09.2014 г. от 09.00 – 18.00 ч. до местността в. “Киселка”. Във връзка със Седмицата на пожарната безопасност, Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – гр. Смолян разкрива приемна за граждани за консултации и въпроси, свързани с предпазването от пожари във всички районни служби.

Вирни се горе