От -15 до 13 градуса ще са температурите през декември

От -15 до 13 градуса ще са температурите през декември

Снеговалежи през декември ще има за Коледа

Най-ниските температури през декември ще бъдат от минус 10 до минус 15 градуса, а най-високите – от 8 до 13. Снеговалежи се очакват в дните преди Коледа и Нова година. Такава е месечната прогноза за декември на Националния институт по метеорология и хидрология, съобщи синоптикът Красимир Стоев, цитиран от “Фокус”.

В началото на декември температурите слабо ще се повишат. Облачността ще се увеличи и на места ще превали, като в Северна България и по високите полета предимно сняг, а в Южна България и по Черноморието – дъжд.

Към 4 декември от север ще проникне студен въздух и температурите отново ще се понижат. До края на първото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена. Облачността ще е значителна, ще има валежи: в по-голямата част от страната от сняг, по Черноморието и в Горнотракийската низина – от дъжд, който ще преминава в сняг.

В началото на второто десетдневие от север ще проникне студен въздух и температурите чувствително ще се понижат. Времето ще бъде облачно, с валежи от сняг. През втората половина от десетдневието температурите относително ще се повишат, а вероятността за валежи е много малка.

През последните 10 дни от месеца температурите ще се задържат по-ниски от обичайните. Снеговалежи се очакват преди Коледа и Нова година.

В метеорологично отношение през декември преобладава облачното и мъгливо време. Валежите в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина. Средният брой на мрачните дни е от 9 до 14, на ясните — от 2 до 4, а на мъгливите в равнинните райони — от 7 до 12.

Вирни се горе