От 1 януари 2018 г. ще бъдат увеличени заплатите в армията

От 1 януари 2018 г. ще бъдат увеличени заплатите в армията

От 1 януари 2018 г. ще бъдат увеличени заплатите в армията, каза днес във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който бе гост на тържествен ритуал по полагане на военна клетва на курсанти от Висшето военноморско училище в града.

По думите му възнагражденията на военнослужещите няма да бъдат увеличени еднакво. Повече пари ще бъдат насочени към бойните поделения и хората, които са на терен – войници, сержанти, младши офицерски състав, посочи Каракачанов.

Министърът допълни, че при предстоящото купуване на нова бойна техника за нуждите на военновъздушните и военноморските сили “няма да има игрички”, а всичко ще бъде направено максимално прозрачно. Това, което е станало при предишните сделки, е позор, защото се оказа, че ние сами, по наше желание, сме завишавали цените с десетки милиони евро, заяви Каракачанов.

За идеята за изграждане на военноморска база на НАТО в България министърът посочи, че пред подобен проект има различни спънки, включително международните правила за преминаване на кораби през проливите и престоят им в акваторията на Черно море. България трябва да разчита на първо място на собствения си флот и затова е необходимо той да е максимално обезпечен, посочи Каракачанов.

Министърът каза още, че правителството продължава да работи активно за повишаване на пенсиите в страната. В социалното министерство се търсят начини за спиране на изтичането на стотици милиони левове за фалшиви инвалидни пенсии, обясни Каракачанов. И уточни, че с тези пари ще бъде увеличена минималната пенсия на по-късен етап, съобщи БТА.

Вирни се горе