Оранжев и жълт предупредителен код за опасно време в цялата страна е обявен за вторник

Оранжев и жълт предупредителен код за опасно време в цялата страна е обявен за вторник

Мощен циклон отлага лятото, опасност от наводнения

Започва една изключително динамична седмица от гледна точка на времето, което ни готви магнитни бури, дъждове и предупреждения за наводнения. Над Средиземно море се заражда мощен циклон, който ще помете най-южните части на Италия, след това Гърция и Македония. А във вторник ще удари и България от юг-югозапад, информира NOVA.

В понеделник обаче ще се порадваме на хубаво време – прохладно с температури между 24 и 29 градуса. В западната част на страната е възможно да превали и прегърми, но ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа умерен североизточен вятър. Температурите ще са около 22-24 градуса, на морската вода – 24-25 градуса, а вълнението на морето – 2-3 бала.

Над планините

няма да е толкова приятно за преходи. В западната част на страната ще е облачно, ще вали и ще гърми. Температури – до 15-16 градуса. А по най-високите части на Рила е възможно да превали и сняг.

Рязката промяна на времето ще настъпи във вторник. От югозапад идват интензивни валежи, гръмотевици и градушки.

Оранжев предупредиелен код за опасно време е обявен за 10 области в Южна България за вторник – Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол и Бургас. Във всички останали области на страната кодът ще е жълт, сочи справка в сайта на НИМХ към БАН.

Едва в навечерието на почивните дни валежите постепенно ще намалеят. През целия период температурите плавно ще се покачват и чак през уикенда се очаква да достигнат по-нормални за сезона стойности – около 27 градуса.

Опасност от поройни наводнения е обявена от вторник вечерта и през целия ден в сряда. В Северна България рискови ще са Старопланинските дерета и притоците на Искър, долните течения на Осъм, Вит и Янтра. На юг – опасност ще дебне по всички планински притоци на реките Арда и Марица. Проблеми са възможни по всички реки в района на Родопите. Системите за ранно предупреждение прогнозират жълт код за опасно високи нива за реките Черна в района на Смолян и Елховска при Рудозем.

Вирни се горе