Около 1000 деца са настанени в приемни семейства през първото полугодие на 2012 г.

Около 1000 деца са настанени в приемни семейства през първото полугодие на 2012 г.

Около 1000 деца са настанени в приемни семейства през първото полугодие на 2012 г., докато през 2009 г. техния брой е бил 168. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова на конференция на Международната организация по приемна грижа с презентация за постигнатия напредък в процеса на деинституционализация в България.

Най-добрата мярка за българските условия е отглеждането на деца в семейства на роднини и близки. Към момента в разширени биологични семейства са настанени 6 000 деца, конкретизира заместник-министърът. По данни на МТСП са утвърдените приемни семейства са 1227. От тях 304 са доброволни, а 923 – професионални.

По време на конференцията зам.-министър Симеонова очерта приоритетите на правителството в областта на приемната грижа, за които е заделен финансов ресурс от 15 милиона лева. Очакванията са още 600 деца от институции и в риск от изоставяне да бъдат настанени в приемни семейства и семейства на роднини и близки. Предвижда се обхватът на ползвателите на социални услуги в общността да се увеличи с най-малко още 700 деца, а 80 общини да бъдат включени като доставчици на услугата приемна грижа.

Директорът на фондация „За Нашите Деца” Иванка Шалапатова постави акцент върху обмяната на опит и добри практики в областта на приемната грижа като изрази благодарност за доброто партньорство на неправителствения сектор и МТСП, обясниха от пресцентъра на социалното министерство.

Община Смолян е първенец в приемната грижа. През последните 2-3 години много деца бяха настанени в приемни семейства.

Вирни се горе