Очакват ни топли празници, с температури до 12°

Очакват ни топли празници, с температури до 12°

Последните прогнози на синоптиците показват, че очакванията за топли Бъдни вечер и Коледа ще се сбъднат- до Нова година максималните температури ще са до около 10 градуса. През нощта над страната ще има значителна облачност, на места в низините и мъгли. В понеделник времето ще е тихо, с минимални температури между минус 5° и 0°, в крайните югозападни райони до 2°, в София до минус 2°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология – НИМХ към БАН, съобщи за Агенция „Фокус” Христо Христов, дежурен синоптик.

Времето ще остане със значителна облачност, на места в низините с мъгли. По-значителни разкъсвания на облачността ще има над планинските райони. Максимални температури, в повечето места, между минус 1° и 4°, в Югозападна България до 9-10°, в София около 5°. Над Черноморието ще има значителна облачност. Ще духа слаб юг-югоизточен вятър. Максимални температури между 3 и 5°. Температурата на морската вода е 4° на север и 7° на юг. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Температурите ще се повишават и на 1200 метра максималната ще бъде 6-7°, на 2000 метра около 2°. Атмосферното налягане ще бъде около средното за декември и през деня ще остане почти без промяна.

Във вторник в низините ще има мъгла или ниска облачност, а в планинските райони облачността ще е променлива, намаляваща и до слънчево време. В източните райони и на места северно от планините ще духа до умерен югозападен вятър. В Дунавската равнина и Горнотракийската низина минималните температури ще са между минус 6 и минус 1°, а максималните – между 2 и 7; в останалата част от страната – минимални около нулата, максимални – между 7 и 12°. В сряда – без съществена промяна. В четвъртък облачността ще се увеличи и на отделни места слабо ще превали. Вятърът от югозапад ще отслабне.

Вирни се горе