Очаква ни лято до Никулден

Очаква ни лято до Никулден

Рекордни 26 градуса заковаха термометрите в Пловдив и Сандански на 11 и 12 ноември. Рекордни 25 градуса имаше във Видин, Стара Загора, Пазарджик, а в Хасково – 24, съобщи “24 Часа”.

Подобни стойности са отбелязани през ноември 1923, 1926, 1969 и 2010 г. През 2004 г. в София са отчетени 24 градуса, а в Плевен – 28.

През почивните дни температурите ще се понижат, но пак ще са по-високи за средата на ноември, съобщи синоптикът от TV-MET Симеон Матев. Максималните стойности в неделя ще са между 11 и 18 градуса. Ще има разкъсана облачност, но без валежи. Вятърът ще отслабне, но пак ще задуха от северозапад в понеделник. Поривите в Дунавската равнина ще стигнат до 60-70 км в час.

Във вторник и сряда сутрин в низините ще има мъгли, но за кратко. Следобед пак ще е необичайно топло – до 16-21 градуса. В сряда следобед вятърът ще се усили и ще поразвали времето в четвъртък. От запад на изток ще превали, но не съществено. В петък и събота ще е ветровито, но по-топло. Следобед температурите ще стигнат до 10-15 градуса.

Времето през последната седмица на ноември ще е динамично. Постоянно ще се редуват топло и по-хладно.

По-съществени валежи се очакват на 24 и 25 ноември, когато предстои и по-чувствително захлаждане. Дъждът ще се обърне в сняг в планините. Максималните температури тогава ще са едва между 5 и 10 градуса. На 26 и 27 ноември обаче пак ще се затопли.

Според дългосрочните прогнози очакванията са декември и януари също да са по-топли от обичайните, а валежите да са по-малко от нормалните. Това обаче не значи, че няма да има дни със снеговалежи и по-студено време, каза Матев.

Вирни се горе