Обявиха сезона на горските пожари

Обявиха сезона на горските пожари

Изпълнителната агенция по горите напомни на всички областни управители да бъдат предприети съвместни действия за предотвратяване на горски пожари през летния пожароопасен сезон.

Кметовете на общини трябва да засилят контрола в земеделските територии относно спазването на изричната забрана за изгаряне на стърнища и растителни остатъци в земеделски земи, която често не се спазва. Необходимо е да се провери готовността и степента на организираност на доброволните формирования, които да са подготвени за гасене на пожари в горски и земеделски територии.

Обявен е пожароопасен сезон за горските територии. В Регионалните дирекции по горите и териториалните поделения на шестте Държавни предприятия се поддържа постоянна готовност за реагиране в случай на горски пожар. Осигурено е наблюдение на най-рисковите места в горските територии и в близост до тях от техни служители, снабдени с комуникационна и транспортна техника, както и през почивните дни.

Повишаването на температурите до екстремни стойности през последните дни доведе до бързо нарастване на риска от възникване на пожари в земеделските и горски територии. Очакваните и през следващите седмици високи летни температури, в комбинация с приключването на жътвената кампания може да създадат условия за възникване на пожари в стърнища и в други земеделски площи, откъдето огънят лесно може да се разпространи и в горските територии.

Съгласно статистиката на Изпълнителна агенция по горите значителна част от горските пожари са причинени от небрежност при боравене с огън на открито или от запалвания в земеделски територии, след което огънят се е прехвърлил в горите.

Вирни се горе