Обявиха пожароопасния сезон в горите в първите области на страната

Обявиха пожароопасния сезон в горите в първите области на страната

В първите области на територията на страната вече е обявен пожароопасен сезон в горите. Това са: Русе, Смолян, Плевен, Ловеч, Разград, Силистра, Габрово, Велико Търново, Благоевград, Добрич, Кюстендил и Варна. Предприетите мерките са във връзка с осигуряването на пожарна безопасност, предотвратяването и гасенето на пожари в горския фонд и на основание Закона за горите.

Според разпоредбите, обявяването на пожароопасния сезон в горските територии става по предложение на директора на съответната Регионална дирекция по горите и със заповед на областния управител, който определя времетраенето му. За отделните области периодът е различен поради спецификата на съответния район, но се обхващат месеците март – октомври, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Предвидени са забранителни и организационни мерки и дейности, които да предотвратят възникването на пожари. По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по малко от 100 м. от границите на горските територии. Изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за целта места. Физическите лица, преминаващи или пребиваващи в горите е задължително да спазват правилата за пожарна безопасност в тях. Особено внимание трябва да се обърне на контрола по почистването на тревните площи покрай железопътни линии и пътища, линейни съоръжения, земеделски земи, вилни зони, туристически хижи и др.

Ръководителите на сдружения на ловците риболовците, трябва да инструктират своите членове относно правилата за пожарна безопасност, преди всяко пребиваване в гората. Кметовете по места също е необходимо да организират денонощна телефонна връзка със структурите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР при възникване на горски пожари, уточниха от министерството.

По данни на Изпълнителната агенция по горите от началото на годината общата опожарена горска площ на територията на страната е 16 615 дка. Броят на пожарите е 212, а основната причина за възникването им е човешка небрежност.

Вирни се горе