НЗОК обяснява на касите как се плаща за лечението на пациенти

НЗОК обяснява на касите как се плаща за лечението на пациенти

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) изпрати писмо до районните здравноосигурителни каси (РЗОК), в което се уточнява как да става заплащането при едновременно отчетена дейност на един и същ пациент в извънболничната и в болничната помощ по време на болничен престой, съобщиха от НЗОК.

В писмото се казва, че в такива случаи РЗОК трябва да извършват проверки на договорните партньори, отчели тези дейности. Когато безспорно се установи, че медицинските дейности не са извършени, не се дължи заплащане на изпълнителя на медицинска помощ, който ги е отчел.

Когато се констатира, че медицинските дейности са извършени, като са спазени регламентираните в Националния рамков договор условия и ред за оказване на медицинска помощ и са отчетени в срок, те трябва да бъдат заплатени. Мотивът за това е, че НЗОК заплаща всички дейност за реално оказана медицинска помощ на здравноосигурените лица.

Наличието на такива случаи беше дискутирано преди дни между ръководството на НЗОК и Българския лекарски съюз. Тогава беше поет ангажиментът НЗОК да изпрати писмо до РЗОК, с което да бъде разяснено как да се решават подобни казуси, обясниха от касата.

Вирни се горе