Нови правила за технически прегледи на автомобили

Нови правила за технически прегледи на автомобили

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски представи днес новата система за регистрация и контрол при извършването на периодичните технически прегледи на автомобили.

С въвеждането от началото на годината на новата система ограничаваме възможността за извършване на фиктивни технически прегледи и гарантира реалното проверяване на техническата изправност на автомобилите, каза министър Ивайло Московски. Той допълни, че е променена цялостната философия на проверката и контрола при тази дейност, като всички пунктове за технически прегледи са оборудвани със система за видеонаблюдение и регистрация.

Видеонаблюдението дава възможност за контрол в реално време на извършваните периодични прегледи, като инспекторите на Автомобилна администрация имат възможност он-лайн да наблюдават работата в пунктовете и при съмнение за нередности да извършват незабавна проверка на място.

Системата дава възможност и за последващ контрол, чрез автоматично запазване на три снимки на превозното средство, като техническото лице от пункта има задължението да направи ръчно четвърта снимка с ясно различим регистрационен номер.

Новият подход спестява близо 80% от времето, което беше необходимо за регистрирането на автомобила и по този начин се премахва излишната административна работа, затрудняваща техническите пунктове. Въвеждането на данните за превозните средства и лицето представило ППС на преглед, както и резултатите от прегледа става чрез специален скенер, които разчита автоматично данните от документите на гражданите и ги въвежда в системата. Веднъж въведени данните на автомобила те остават в системата.

С промените се персонализира отговорността за качеството на извършените прегледи. Всеки от техническите лица има индивидуален печат, с който идентифицира коя част от проверката е извършил и носи отговорност за своите действия. Предвидени са по-високи санкции, включително и имуществени санкции и лишаване от правото да правят технически прегледи при извършен фиктивен преглед.

Документи, които се издават след техническия преглед са – стикер, който се залепя на предното стъкло на автомобила, малко удостоверение, което се носи от водача за проверка; голямо удостоверение (нов документ), в което са вписани констатациите от прегледа; протокол за извършения преглед.

Въвеждането на информационната система няма да бъде заплащана от пунктовете. До момента документите, издавани след преглед струваха 3.70 лева. С въвеждането на новата система цената на тези документи е 6.60 лева на преглед. Това означава, че увеличението на цената на техническия преглед е под 3 лева.

Вирни се горе