Нови пътнически влакове ще бъдат купени през 2014 г. с европейско финансиране

Нови пътнически влакове ще бъдат купени през 2014 г. с европейско финансиране

Нови пътнически влакове ще бъдат купени през 2014 г. с европейско финансиране. Това става възможно след като министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски предложи БДЖ „Пътнически превози“ да стане бенефициент по приоритетна ос 5 на Оперативна програма „Транспорт“, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

„Нашата страна трябва да положи усилия да модернизира и извади от тежката криза своя железопътен транспорт“, каза министър Московски по време на Комитета за наблюдение на европейската програма. По думите му един от механизмите за модернизация на БДЖ е закупуването на нов подвижен състав, което може да стане чрез структурните фондове на ЕС.

„Заедно с инвестициите в железопътната инфраструктура, купуването на нови влакове ще даде съвсем нов европейско облик на българската железница“, каза Московски. Компанията започва подготвителни действия, за да може в началото на следващия програмен период 2014-2020 да проведе тръжната процедура за купуване на нови влакове. „Надявам се сроковете да бъдат съкратени и БДЖ да успее да направи търговете още следващата година“, каза министър Московски.

Представителите на Европейската комисия подкрепиха българското предложение за включване на БДЖ „Пътнически превози“ като бенефициент на програмата. „Ще дадем възможност на компанията да се възползва от европейското финансиране и да се превърне в модерна и работеща структура“, каза Йорон Ван Ол от дирекция „Регионална политика“ на Еврокомисията. По думите му този проект ще стабилизира БДЖ.

Екипът на МТИТС работи усилено през последните месеци за проучване на възможностите за получаване на европейско финансиране за нов подвижен състав. Проведени бяха срещи с експерти от инициативата Jaspers, които дадоха препоръки и изразиха готовност за дългосрочна техническа помощ на министерството. В процес е проучването и на европейския опит при подготовката и изпълнението на подобни проекти.

От европейската комисия изказаха задоволство от добрия темп на усвояване на средствата от Оперативна програма „Транспорт“. Договорени са 92% от бюджета на програмата или над 1.843 млрд. евро. „Изплатени са близо 590 млн. евро или около 30% от целия бюджет, а около една четвърт от бюджета е сертифициран“, каза министър Московски. По думите му в процес на изпълнение са 11 инфраструктурни проекта, както и проекта за изграждане на Речна информационна система в българската част на р. Дунав. От тях 8 са „големи” проекти, като Европейската комисия е одобрила 7 от тях, а формулярът за кандидатстване на проекта за изграждане на АМ „Струма” лотове 1, 2 и 4 е в процес на оценка от ЕК.

По време на заседанието на Комитета за наблюдение стана ясно, че в обхвата на приоритетна ос 2 ще бъдат включени дейности по създаване на интегрирани системи за информация и управление на транспорта по Транс-европейската транспортна мрежа, а като бенефициент бе включена Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти”. Обхватът на приоритетна ос 3 „Подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари” бе допълнена с дейности по рехабилитация на железопътни гарови комплекси по протежение на Транс-европейската транспортна мрежа, каза още от министерството.

Вирни се горе