Нов международен уеб-портал позволява на потребителите да проверят изтеглените от пазара продукти по целия свят

 Нов международен уеб-портал позволява на потребителите да проверят изтеглените от пазара продукти по целия свят

В Брюксел бе открит нов международен портал , който ще позволи на компетентните органи в цял свят да обменят информация относно опасни продукти, които са изтеглени от пазара. „Международният портал за изтеглени от пазара продукти" е проект, разработен съвместно от ЕС и страните от ОИСР, в това число САЩ, Австралия и Канада, съобщават от ЕК. Той беше представен от генералния директор на Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители" на Европейската комисия (SANCO) Паола Тестори Коджи, заместник генералния секретар на ОИСР Ринтиро Тамаки и председателя на американската Комисия за безопасност на потребителските продукти Инес Тененбаум, като част от Международната седмица на безопасността на продуктите.

Потребителите извършват все повече покупки на световния пазар, както в интернет, така и извън интернет. В този по-всеобхватен световен пазар те искат да са сигурни, че на пазара не се допускат опасни продукти. Но как биха могли потребителите да разберат дали детската количка или велосипедът, произведени извън ЕС, са в съответствие с европейските и международните изисквания за безопасност? Те могат да проверят това в „Международния портал за изтеглени от пазара продукти". С очакваните 3000 уведомления за изтегляне на продукти от пазара годишно потребителите, предприятията и компетентните органи ще имат достъп до забележителен набор от информация за изтеглени от пазара продукти, допълвана редовно от органите в ЕС (чрез RAPEX, системата на ЕС за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти), Съединените щати, Канада и Австралия.

Порталът, в който данните са в удобен за търсене формат, ще допринесе за повишаване на безопасността на потребителите по целия свят, и ще подобри осведомеността на потребителите и тяхното доверие при извършването на покупки на световно равнище.

Международния портал за изтеглени от пазара продукти ще насърчи обмена на информация и ще допринесе за ефективна защита на потребителите на световния пазар. Новият информационен масив ще помогне на държавните органи, потребителите и предприятията при търсенето на информация относно изтеглените от пазара продукти в целия свят. По този начин ще се обединят усилията, за да се работи още по-успешно по въпросите, свързани с безопасността на продуктите.

Вирни се горе