Над 1,2 млн. лв. се отпускат допълнително за стипендии за образователни резултати на общинските училища

Над 1,2 млн. лв. се отпускат допълнително за стипендии за образователни резултати на общинските училища

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери за 2014 г. за общините в размер на 1 284 712 лв. за стипендии за образователни резултати на общинските училища.

Финансовите средства се осигуряват за сметка на предвидените в бюджета на Министерството на образованието и науката. С тях се дава възможност на най-добре представилите се на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика училища да провеждат училищните си политики за повишаване на качеството на образование, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

С друго постановление Министерският съвет одобри промени в утвърдените разходи по области на политики по бюджета на МОН за 2014 г. С тях ще бъде компенсиран недостигът на средства за увеличение на общия размер на трансфера за държавните висши училища в резултат на настъпили промени в броя на студентите и докторантите, въз основа на които е определен размерът на субсидиите за издръжка на обучението на държавните висши училища за 2014 г.

Постановлението предвижда намаляване на разходите по политиката в областта на средното образование с 3,6 млн. лв. и увеличение със същата сума на разходите за висше образование.

Вирни се горе