На конференция обсъждаха визията и стратегия за реформа в МВР

На конференция обсъждаха визията и стратегия за реформа в МВР

На заключителна конференция по проект „Професионалният стрес: най-голямото предизвикателство за достойните условия на труд“, състояла се на 10 декември 2014г., бяха представени постигнатите резултати по проекта, а също така бяха обсъдени възможностите и подходите за изготвяне на визия и стратегия за реформа в МВР.

Изготвената от СФСМВР концепция за последващи действия и реформиране на силовото министерство, бе обсъдена с Нейно Превъзходителство Катарина Гуру Викьор – посланик на Кралство Норвегия в Република България, народни представители на 43-тото Народно събрание, Министерски съвет, Министерство на правосъдието, професионални и неправителствени организации.

Един от основните моменти и акценти в представената концепция на Федерацията бе, че е необходимо да се положат усилия, за да се дефинират не само функцията и ролята на МВР, но и услугата „сигурност“ и сектор „Сигурност“. Участниците в конференцията, представители на различните политически сили, представени в 43-тото НС отговориха и на въпроса „Дали и доколко е възможно да има обединение около стратегия за развитие и приемственост по отношение на реформирането на МВР?“. Основен извод, до който достигнаха всички участници е, че може да има единомислие от страна на различните политически сили, но преди това е необходимо да се преформатира концепцията и философията за организацията МВР и базовите ценности за ведомството. Най-сериозното предизвикателство и може би единственият съществен риск за успех би могло да бъде единствено все още съществуващото сериозно противопоставяне между политическите субекти.

Всички участници декларираха своята готовност да съдействат и сътрудничат за реформиране на МВР, включване на гражданите в този процес и изготвянето на инструментариум за оценка на качеството на услугата „сигурност“. Позиция, която на фона на сериозните предизвикателства, пред които е изправена България, е обнадеждаваща.

Представителите на СФСМВР благодариха на всички, които взеха участие не само в заключителната конференция, но и в цялата работа по проекта – граждани, експерти, държавни служители, политици и особено на представителите на Иновация Норвегия, както и на Нейно Превъзходителство Посланик Викьор, а в нейно лице и на Правителството на Кралство Норвегия за ефективното и ползотворно сътрудничество.

Вирни се горе