На 5-ти юли се навършват 136 години от създаването на Министерството на вътрешните работи

На 5-ти юли се навършват 136 години от създаването на Министерството на вътрешните работи

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция /16.04.1879 г./ С Указ № 1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I се създава Министерство на вътрешните работи /дела/ в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов. Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи: ветеринарното дело, което отпада през 1893; управлението на пощите, което свършва през 1882 г.; а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела.

Във връзка с честването на професионалния празник на служителите от МВР – 5-ти юли, ОД на МВР – Смолян организира следните мероприятия:

На 26.06.2015 г. /петък/

Турнир по футбол на малки врати за служители на МВР в гр. Чепеларе между 6 отбора – РД “Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян, сборен отбор на ОД МВР и РУ – Смолян, отборите на РУ – Девин, РУ – Чепеларе, РУ – Златоград и РУ – Мадан. Организатори на турнира са РУ – Чепеларе. Състав на отборите – 7 състезатели и един вратар. Ще се играе в две групи по жребий. Срещите ще се играят в две полувремена по 20 минути на футболното игрище на хотела. Ще бъде извършено отборно класиране и ще бъдат раздадени купа, грамоти и предметни награди, осигурени от РУ – Чепеларе. Място на провеждане: футболно игрище на хотел “Родопски дом” Начален час: 10.00 ч.

На 03.07.2015 г. /петък/

Ден на отворените врати във всички Районни управления в област Смолян. На гостите в РУ ще се показват патрулните автомобили, технически и помощни средства, кабинета на началника, помещенията за задържане и за полицейска закрила на деца, оперативната дежурна част и др.

Изложение на технически и помощни средства, използвани в ежедневната работа от служителите от ОД МВР – Смолян, РДГП – Смолян и РД ПБЗН – Смолян. Място на провеждане: пред сградата на ОД МВР – Смолян Начален час: 10.00 ч.

Демонстрации от екипи на ОД МВР – Смолян, РДГП – Смолян и РД ПБЗН – Смолян. Място на провеждане: пред сградата на ОД МВР – Смолян Начален час: 10.00 ч.

Празничен коктейл в чест на професионалния празник на служителите от МВР – 5 юли.

Вирни се горе