На 20 юни православната църква чества паметта на св. Наум Охридски

На 20 юни православната църква чества паметта на св. Наум Охридски

На 20 юни православната църква чества паметта на св. Наум Охридски. Той е най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий и спътник на св. Климент Охридски.

Преподобни Наум е починал на 23 декември, но този ден е част от постите и затова Охридската епископия определя 20 юни като ден за тържествени чествания.

Наум бил българин от знатен род, но изоставил всичко и тръгнал с равноапостолите Кирил и Методий да разпространява делото им. Според източници той бил брат на Климент – според някои духовен, а според други и биологичен.

Двамата братя са следвали Кирил и Методий чак до Рим, като са им помагали в разпространяването на християнството. След смъртта на Методий, Наум дошъл в България и се превърнал в един от най-видните книжовници в царството на Симеон Велики.

Също така той бил съорганизатор на Първия всебългарски църковно-народен събор, на който славянобългарският език бил провъзгласен за официален и църковен, а делото на светите братя Кирил и Методий било увековечено на знаме и връчено на Симеон Велики.

След като обучил достатъчно приемници, Наум построил манастир на брега на Охридското езеро на името на св. Архангели и живял в него десет години. Св. Наум починал в 910 г., след като приел монашеско пострижение непосредствено преди смъртта си.

На този ден имен ден имат всички с имената Бисер, Бисера, Наум.

Вирни се горе