На 19 май отбелязваме Европейския ден за борба със затлъстяването

На 19 май отбелязваме Европейския ден за борба със затлъстяването

19 май – Европейския ден за борба със затлъстяването

За пореден път на 19 май отбелязваме Европейският ден за борба със затлъстяването. Мисията му е да предупреждава и напомня, че над един милион са смъртните случаи, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването. Целта е да се създаде по – здрава Европа, като се намали броят на гражданите в ЕС, страдащи от тези заболявания. Според Световната здравна организация /СЗО/ между 30 % и 80 % от хората в повечето европейски държави на възраст над 18 години, са с наднормено тегло.

България не прави изключение от общата тенденция. По статистически данни на Националния център по общественото здраве и анализ, 2 млн. българи са със свръх тегло, а 1млилион – със затлъстяване. С наднормено тегло у нас са и 200 000 деца, като 67 000 от тях са със затлъстяване. При направено от тях през 2011 година проучване сред 8 – годишни българчета е установено затлъстяване при 20.8% от момчетата и 14.6% от момичетата. Според специалистите една от причините е нездравословното хранене на децата и техните родители, защото: 20.6 % от изследваните ученици посочват, че консумират всеки ден сладкарски изделия ( бисквити, сладкиши и понички и други) ,а 33,6 % – захарни изделия. 16.9 % от децата ежедневно консумират пици, хамбургери и пържени картофи.

22 % от учениците споделят, че приемат повече от един път дневно различни безалкохолни напитки, съдържащи захар. Само 23,7 % от анкетираните консумират плодове и зеленчуци, а риба – едва 4,4 % от децата. Не по-малко тревожни са и данните от анализа за здравословното състояние на децата и учениците за 2011г от област Смолян. Данните сочат драстично покачване на процента затлъстели деца във възрастовата група 1-3 години ( от 3,4% през 2010 година на 8,3% за 2011година). При първокласниците в структурата на най-често срещаните заболявания затлъстяването е на първо място, следвано от смущения в зрението.

Тенденцията за увеличаване на случаите на наднормено тегло се наблюдава и във възрастовата група 7 – 14 години. При седмокласниците и десетокласниците затлъстяването се нарежда на второ място след смущение в зрението.

Хранителните навици се създават още в най-ранна детска възраст.Ето защо през 2012 година РЗИ – Смолян извърши анкетиране сред родителите на 5- годишните малчугани в пет общини на област Смолян (извадката представлява 50% от всички деца на тази възраст посещаващи детски заведения в областта). Целта бе проучване на хранителните навици в семейна среда, нагласата и уменията на родителите за възпитаване на здравословен модел на хранене и извеждане на приоритети за интервенция. Анализът на получените данни сочи, че част от младите родители притежават добри познания в областта на здравословното хранене, които прилагат в еженевието си. Останалите родители и немалка част от участващите в отглеждането на децата възрастни хора, не устояват на желаните от малчуганите сладкиши, чипсове и други нездравословни храни. Въпреки това почти всички анкетирани родители заявяват желание за получаване на повече информация по темата. В тази връзка през 2013 година РЗИ – Смолян започна приоритетно работа с учениците, родителите и възрастните хора от по-широкия семеен кръг, участващи в грижата за подрастващите(баби и дядовци), поради високия дял на тяхното участие в отглеждането на децата и формиращи в голяма степен техния вкус и навици.

Обучителните срещи се съчетават със здравно-образователни филми, дискусии, игри и други средства, адаптирани към различните възрастови групи. Опитът показва, че липсата им прави материята неразбираема и скучна, а това затруднява възприемането й. Намаляването на случаите на наднормено тегло при подрастващите би могло да се постигне чрез по-добрата им информираност. 95% – 931 души, запитани от РЗИ – Смолян деца и възрастни, подкрепят идеята ни за поставяне на знак (сърдито човече например), върху опаковката на продукти, чиято честа консумация от подрастващите води до здравен риск. Запитването бе провокирано от констатирана продажба в ученическите бюфети на храни, върху чийто етикет е изписано, че не съдържат оцветители и не са пържени, но в същото време носят голямо количество енергия заради добавените мазнини . Информацията за химичния състав в повечето случаи е изписана с твърде дребен шрифт и остава неразбираема не само за децата, но и за техните родители. С предложението ни за законодателни промени, касаещи етикетировката на тези храни е запознато Министерството на здравеопазването. С цел намаляване случаите на наднормено тегло, през 2013 година РЗИ – Смолян приоритетно ще работи и за насърчаване на двигателната активност сред всички възрастови групи.

Информацията предостави Валя Радева – инструктор по хранене в РЗИ – Смолян

Вирни се горе