МТСП осигурява 61.7 млн. лева за социални услуги в общността

МТСП осигурява 61.7 млн. лева за социални услуги в общността

Министерството на труда и социалната политика осигурява 61.7 млн. лева за социални услуги в общността през 2012 г. Към 31 март на територията на страната функционират 672 социални услуги, съобщи министър Тотю Младенов на конференция за социалното включване в София.

Услугите са ключова инвестиция за социалното включване на уязвимите групи, отбеляза министър Младенов като подчерта, че чрез тяхното разкриване се създават и нови работни места. Той припомни, че по Проекта за социално включване МТСП финансира разкриването социални услуги в 60 общини за около 100 000 деца и техните родители, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Политиката на МТСП в областта на социалното включване за периода 2012 – 2020 г. ще е насочена към насърчаване на социалното включване и намаляване на бедността. Премахването на зависимостта от социални помощи е една от най-важните задачи на активната социална политика, каза министър Младенов. По неговите думи това означава подобряване на образованието и квалификацията на уязвимите групи, за да могат пълноценно да се включват в пазара на труда.

По време на конференцията Министър Младенов се запозна с опита и препоръките на около 100 неправителствени организации, работили с и за уязвими групи. Основни теми в дискусията с тях бяха предизвикателствата в работата на НПО-тата, усвояването на средства от Европейския социален фонд, и процесът на деинституционализация, допълниха от социалното министерство.

Вирни се горе