Модернизират 106 стопанства с 18.5 милиона лева от Програмата за развитие на селските райони

 Модернизират 106 стопанства с 18.5 милиона лева от Програмата за развитие на селските райони

Новата техника ще бъде купена със субсидии по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Точният размер на средствата е 18 482 930 лева.

Повечето предложения – 62 на брой, идват от растениевъдни стопанства, в които се отглеждат овошки – ябълки, сливи, череши, кайсии, праскови и грозде. Няколко ферми ще инвестират в биологичното производство на рози, лавандула и лозя. Една от тях се намира в област Пазарджик и в нея ще бъдат посадени маслодайна роза и лавандула. Кандидати от областите Сливен, Ямбол и Стара Загора ще отглеждат сини сливи. Във врачанско и плевенско двама фермери ще засадят китайското дърво пауловния и ще добиват от него биомаса. Проектите включват почвоподготовка, засаждане и моторен храсторез. Кандидат от Ямболска област ще стопанисва трайни насаждения от бадеми, а бенефициент от обл. Благоевград ще засади картофи. Млад фермер от обл. Видин планира да купи техника за производство на кориандър и пшеница, а фирма от обл. Хасково ще вложи парите в пипери. Подкрепени са и два проекта за покупка на системи против градушка за ябълкови насаждения. Фермерите ще купят също и храсторези, мулчери за раздробяване на клони, моторни триони, лозарски плугове, косачки и др.

Одобрените проекти на животновъдни ферми са 44 – предимно на говедовъдни ферми, които планират да се снабдят с техника за мляко. Ферма за телета ще се сдобие с доилна зала тип „рибена кост” с отчитане на млякото и автоматично прибиране на апаратите за доене. Ще бъдат купени и роботизирани доилни системи, групови поилки с подгряващо устройство, електро-механични чесала, гумени постелки за крави с ширина на леглото, мобилна количка за хранене на телета с мляко, вилици за тор с крокодилен захват и др.

Млад фермер от Добричка област ще инвестира в отглеждане на 720 свине-майки и малки прасенца, а бенефициент от Софийска област – във ферма за пуйки. Одобрени бяха и проекти за подмяна на клетки за угояване на патици – мюлари, за модернизиране на животновъдна ферма за млечни кози и за отглеждане на кокошки носачки и складиране на яйца,съобщиха от министерството на земеделието.

Вирни се горе