Младенов: Дойде време да увеличим доходите

Младенов: Дойде време да увеличим доходите

“Дойде време да се увеличат доходите и от труд, и от пенсии, защото това е много важно. А и реформите, които предприехме от началото ни дават възможност за това, както и по-добрите приходи в НОИ”, каза пред БНР министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

За доходите от труд Младенов каза, че държавата ще продължи да увеличава минималната работна заплата.

“Миналата година тя беше увеличена с 30 лв., тази година с 20 лв., през 2013 г. предвиждаме да се увеличи с още 20 лв. и от 1 януари 2013 г. да стане 310 лв.”, каза още социалният министър.

"Второ, минималните осигурителни прагове бяха договорени между синдикатите и работодателите в 57 икономически дейности. Ръстът на минималните осигурителни прагове ще обхване около 1,4 млн. работници.

Средното увеличение е с 4,4%. По всяка вероятност няма да наложим административно увеличение на осигурителните прагове за работниците, които не са сред тези 57 икономически дейности", уточни Младенов. По думите му увеличението с 4,4% на осигурителните прагове ще доведе до около 30 млн. допълнителни приходи в НОИ за следващата година.

“С увеличаването на минималната работна заплата, ще влязат и допълнително приходи в осигурителната система през следващата година. Следващата годна ще има и по-голяма производителност на труда и повишаване на доходите”, смята Младенов.

За пенсионно-осигурителния модел в страната, социалният министър каза, че в пенсионната система правителството е направило доста реформи през тези три години.

"Направили сме сериозна схема за ограничаване на инвалидните пенсии – за тези, които се получават неправомерно. С Министерството на здравеопазването работим и ще започнем с реформата от МЗ, от методиката за медицинската експертиза.

В тази област трябва да има сериозна реформа. Реформите започнаха, те ще продължат, защото са изключително важни", подчерта още Младенов.

“От 1 януари тази година служителите на НОИ напуснаха по закон ТЕЛК-овите комисии и имат право да обжалват ТЕЛК-ови решения. За медицинската експертиза има някои неща, които да се променят в технологията. Но няма да бъдат спирани инвалидни пенсии”, подчерта Младенов.

Той припомни, че след 1 януари 2014 г. за новоотпуснатите пенсии няма да има таван.

Ето го и стимулът за тези хора да се осигуряват върху реалните заплати, които получават, каза Младенов. За коледните добавки той посочи, че най-рано през ноември може да стане ясно дали ще има такива за пенсионерите.

“Трябва да изчакаме ноември, за да видим какво е положението и за да планираме евентуалните добавки. Вече сме платили над 6,5 млн. лв. за енергийни помощи”, добави Младенов.

Вирни се горе