Мисията на 35-ия контингент завърши успешно

 Мисията на 35-ия контингент завърши успешно

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: Военнослужещите ни в Афганистан получават висока оценка от партньорите

Мисията на 35-ия контингент завърши успешно, надявам се и колегите им, които ги смениха, да се завърнат по същия начин. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов при посрещането на летище София на военнослужещите от 35-ия контингент, който участва в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. Всички 158 военнослужещи от контингента се завърнаха в България, след като преди няколко дни 36-ият контингент прие от тях изпълнението на задачите в мисията „Решителна подкрепа“. На летище София те бяха посрещнати още от заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, съобщиха от Министерството на отбраната.

„Оценката, която нашите партньори дават, е че подготовката на нашите военнослужещи е на много добро ниво“, посочи още министърът на отбраната Красимир Каракачанов и подчерта, че подобна мисия в страна като Афганистан е пълна с рискове. „Щастлив съм, че всички, които заминаха, се завърнаха живи и здрави. Това беше и моето пожелание, когато ги изпращах в Смолян преди повече от 6 месеца“, посочи още той и допълни: „Като министър на отбраната моята работа е да подсигуря тези момчета, които отиват на мисия, да бъдат добре подготвени, добре снаряжени, добре обезпечени и да се завръщат живи и здрави“.

Контингентът включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Георги Маргитин, командир на ротата за охрана е майор Стефан Димов, а помощник-национален командир – полковник Камен Иванов.

Вирни се горе