Международен ден на хумора и шегата

Международен ден на хумора и шегата

Откъде идва този празник – Денят на глупаците, Ден на хумора и шегата (April Fools' Day или All Fool's Day) – от Франция, Англия, Мексико и Швеция – това е тайната, която, за съжаление, се покрива в мрака.

Една от най-влиятелните версии за произхода на празника на забавата е свързана с факта, че първоначално на първи април се чествало в много страни, като деня на пролетното равноденствие и времето на Великден. Тържествата за отбелязване на “пролетната нова година” винаги са били придружени от вицове, шеги и смешни лудории. Традиция на празника е жива и сега: причината е самата природа, защото пролетните капризи на времето, хората се опитвали да запълнят с благоразположението на шегите и вицовете.

Другата, също разпространена версия за Деня на смеха е свързана с прехода към Григорианския календар, който е бил въведен от папа Григорий през 1582г. Фактът, че Нова година се празнула през Средновековието не на 1 януари, а в края на март, това било преди 1563-1564г. кралят Шарл Девети (King Charles IX) да направи реформа на календара във Франция. Ето защо, Новогодишната седмица започвала на 25 март и приключвала на 1 април.

В онези дни също е било прието хората да се забавляват през новогодишните празници. Но, независимо от промените в календара, някои консервативно настроени (а може би просто неуведомени) хора продължават да празнуват новогодишната седмица в стар стил. Другите се смяли и шегували за тях, подарявали им “глупави” подаръци и са им викали “априлските глупаци”. Така се е родил т. нар. “Ден на шегата.”

През 18 век този весел празник е станал широко известен и популярен. Англичаните, шотландците и французите го разпространявали в американските си колонии. В Ден на хумора е било прието да се шегуват хората помежду си и да си правят безсмислена поръчки, например, някой да намери и донесе сладък оцет.

Първоаприлските шеги са изключително разнообразни и обхващат широк диапазон на хора като тези които се майтапят, както и тези, над които се шегуват. Най-известните първоаприлски шеги, които вече са класифицирани в топ 100 на шегите и майтапи за първи април на всички времена (The Top 100 April Fool's Day Hoaxes of All Time), сред които са: падането на кулата в Пиза, репортаж за летящите пингвини, кацане на НЛО в Лондон, смяна на десетичната система за измерване на времето, промяна на числото Pi от 3,14 до 3,0 и много други.

Вирни се горе