Между 8 и 36 градуса ни очакват през юни

Между 8 и 36 градуса ни очакват през юни

Най-ниските температури през юни ще са между 8 и 13 градуса, а най-високите – между 31 и 36 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Синоптикът Марияна Попова прогнозира, цитирана от БТА, че през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 18 и 21 градуса, а за планините – между 7 и 12 градуса.

Средната месечна сума на валежите през юни в равнините ще е между 60 и 90 литра на квадратен метър.

През по-голямата част от месеца въздушната маса над страната ще бъде неустойчива. Ще се запазят условията за чести превалявания, главно през втората половина от деня и първата половина от нощта.

Валежите ще бъдат локални, краткотрайни, съпроводени с гръмотевична дейност, на места и с градушки. В отделни дни се очакват и по-интензивни валежи. Повече слънце ще има в сутрешните часове.

Условия за по-повсеместни и по-значителни като количество валежи ще има в началото на месеца и около 9-12 юни. Между тях ще има периоди с относително по-стабилно време – предимно слънчево, валежите ще бъдат по-локални, а дневните температури – по-високи.

Сравнително по-хладно от обичайното ще бъде през първите дни от месеца, повишена вероятност за краткотрайно захлаждане ще има и през третото десетдневие.

Все пак, през третото десетдневие тенденцията ще е към постепенно намаляване на динамиката на атмосферата и се очакват повече спокойни дни.

Вирни се горе