Между 3 и 33 градуса през май

Между 3 и 33 градуса през май

Първото десетдневие на май ще започне с високи температури и слънчево време, но постепенно те ще се понижат и нормализират, прогнозират от НИМХ

Най-ниските температури през май ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите – между 28 и 33, сочи месечната прогноза на НИМХ към БАН.

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около нормата. Валежите – също, но ще са с “петнист” характер и ще има райони, главно равнинни, където ще бъдат под нормата.

Първото десетдневие на май ще започне с високи температури и слънчево време, но постепенно те ще се понижат и нормализират.

През втората половина от този период се очаква атмосферата да е по-лабилна и да има валежи, а температурите да са около нормалните. Тогава има вероятност и от градушки.

Неустойчивостта ще се запази и през първите дни на второто десетдневие. Впоследствие се очаква по-стабилно време.

Повишена вероятност за краткотрайни валежи има около 15-18 май, а през последните дни от десетдневието времето ще е предимно слънчево, като температурите слабо ще се повишат.

През третото десетдневие времето ще остане топло,

с нормални за сезона температури. Преваляванията ще са краткотрайни, с петнист характер – повече и по-чести през втората половина от десетдневието в планинските райони.

В началото на май Слънцето изгрява в 6,21 ч. и залязва в 20,27 ч. Продължителността на деня е 14 часа и 6 минути.

В края на месеца то изгрява в 5,52 ч. и залязва в 20,58 ч. Продължителността на деня е 15 часа и 6 минути.

Май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително.

В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18 градуса.

Зачестяват и нахлуванията на влажен океански въздух

от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени често с гръмотевични бури и градушки.

Средно веднъж на 10 години се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500-600 м вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.

Средната месечна температура през май в по-голямата част от страната е между 16 и 18, по Черноморието и във високите полета – между 14 и 16, в планините – от 2-4 по високите части над 2000 м до 12-13 градуса в по-ниските.

Вирни се горе