Масови проверки на търговците на риба

 Масови проверки на търговците на риба

Масови проверки на Агенцията за безопасност на храните преди Никулден. Под прицела на проверяващите са търговците на риба. Прясната риба залива пазара, а търсенето е в своя пик. Това са и дните, в които повечето търговци разчитат на бързата печалба и често прибягват към трикове. Именно за това БАБХ тръгна на лов за нерагламентирана търговия.

Преди да сложите рибата в пазарската си чанта, трябва да обърнете внимание на нейния външен вид и да не подцeнявате търговеца, съветват от Агенцията за безопасност на храните. Проверките ще продължат и на Никулден, а експертите съветват потребителите да сигнализират за всяко нарушение.

Пазарът на риба, който винаги в навечерието на Никулден се раздвижва, тази година ще предложи традиционния шаран на цени от 4 до 6 лева. Вариантите са рибата да е с люспи или без, а големината да е от 1.3 до 3 килограма, не е изключено да се появят и по-големи екземпляри, установи екипа на Smolyannews.com. Според Държавната комисия за стокови борси и тържища друга, масово купувана у нас риба – замразената скумрия – няма да промени съществено цената си и ще се запази на нива от 3.80 лева за килограм на едро и до 4.50-5.00 лева на дребно. Чистената и без глави скумрия пък се търгува на дребно по 6-7 лева.

Вирни се горе