Мария Габриел: Гласът на пчеларите за забрана на вредни за пчелите неоникотиноидни пестициди беше чут

Мария Габриел: Гласът на пчеларите за забрана на вредни за пчелите неоникотиноидни пестициди беше чут

Европейската комисия получи зелена светлина да наложи двугодишна забрана за използването на три неоникотиноидни пестицида, които вредят на популацията на пчелите. Препаратите, съдържащи клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам ще бъдат забранени за третиране на царевица, слънчоглед, рапица и памук. Ограничението няма да важи за непривлекателните за пчелите култури.

„Днес беше отправен положителен сигнал към всички европейски пчелари. Това е крачка напред в борбата за ограничаването на смъртността на пчелите, което е сериозен проблем както в България, така и на европейско и световно равнище. Гласът на българските пчелари беше чут.”, коментира евродепутатът Мария Габриел от ГЕРБ/ЕНП, която отправя благодарност към пчеларите за тяхната подкрепа. Припомняме, че Мария Габриел бе сред 86-те евродепутати, които с писмо до комисар Борг поискаха пълна забрана за използването на трите неоникотиноидни пестицида.

Възможността за забрана на посочените пестициди е в резултат на днешното гласуване на заседание на Апелативния комитет. 15 държави-членки, сред които и България, подкрепиха ограничението, осем държави-членки са гласували против, а четири са се въздържали. Въпреки че при гласуването нямаше квалифицирано мнозинство за пълна забрана на пестицидите, решението дава възможност на ЕК да наложи двугодишно ограничение за тяхното използване.

Очаква се забраната да влезе в сила на 1 декември 2013 година.

Вирни се горе