Махат патроните за лов с едри сачми

Махат патроните за лов с едри сачми

Големите ловните патрони със сачми с размери 11/0 и 13/0 да бъдат забранени за продажба в магазините. Тази идея предложи вчера министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на демонстрация за безопасно ловуване в държавното стопанство „Витиня”. Аргументът е, че част от ловците не се съобразяват със съществуващата в момента забраната и вместо с бренекета стрелят по дивите прасета със сачми. Използването на подобни боеприпаси е неприемливо по две причини. Първата е, че изстреляният сноп засяга животните, които след това умират в жестоки мъки. Освен това доста често инцидентите с простреляни ловци стават именно с подобни патрони.

„Гладкоцевното оръжие, което е най-често използваното, няма уред за прицелване, разчита се на снопа сачми. Ако има гонач обаче,

той също може да бъде ударен

Всички нещастни случаи у нас стават точно с гладкоцевно оръжие”, коментира министър Найденов. Той посочи, че ще предложат забраняването на продажбата на подобни патрони и очаква подкрепа и от страна на МВР. За по-малките размери, с които се стреля по птици, няма да има ограничение в продажбата.

В същото време стана ясно, че в повечето европейски страни вече са забранени най-масовите пушки, които използват ловджиите у нас.

„С карабините няма инциденти, защото те са с оптика, приближават животното и стреляш едва когато го виждаш с точката върху него”, обясни Найденов. У нас обаче ще е проблем да се смени гладкоцевното оръжие с карабини, защото те са малко по-скъпи и повечето пенсионери с първия тип пушки няма да имат средства да си купят нови.

Според министъра на земеделието и храните добре е преди всеки лов оръжието да се прострелва, тъй като при едно изпускане може да се разцентрова. Вчерашната демонстрация в Държавно ловно стопанство „Витиня” започна точно в 13,30 часа. Дружинката беше излязла за лов на дива свиня.

„Има разрешение за 8 бройки, пазете майките на стадото и правилата за безопасност.

Пусиите са на 100 метра една от друга

зареждане на оръжието само на пусията, а не в колата. Стреля се само напред и назад”, чуха облечените със сигнални жилетки и шапки ловци. Минути след инструктажа те бяха проверени и от инспектори от Изпълнителната агенция по горите.

„Горски инспектор Георги Дончев, кой от вас е ръководител на лова”, попита служителят и обясни, че първото, което се проверява, са разрешителните за групов лов, ловен билет, членска карта, както и районите и датата, в които ще се извършва ловът. Колегата му Юсеин посочи, че едно от често констатираните нарушения е броят на участниците в дружинката.

„Разрешено е да са от 8 до 20 човека. Ние сме хващали и по 30 човека. Тогава са прекалено близо един до друг”, обясни проверяващият.

Екипът от двама души прави инспекциите си изненадващо из цялата страна. Доста често срещу тях се изправят влиятелни бракониери със сериозно оборудване. При един от случаите нарушители предложили 5000 евро рушвет затова, че са спипани в нарушение. За това престъпление съдът им дал 1,8 години условно.

Министър Найденов обяви вчера, че срещу бракониерите ще бъдат пуснати още 5 мобилни екипа, които ще са оборудвани със специални очила за нощно виждане и високопроходими коли. „На тази техника, с която ще разполагаме, ще завидят дори самите бракониери”, коментира министърът.

Вирни се горе