Лятото се завръща

Лятото се завръща

В четвъртък ще преобладава слънчево време с максимални температури между 28 и 33

В четвъртък ще преобладава слънчево време с максимални температури между 28 и 33 градуса по Целзий,в София – около 28 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките.

Атмосферното налягане ще се задържи близко до средното за месеца. В сутрешните часове на места в низините и котловините видимостта ще е намалена.

След обяд главно в Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места отново ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток.

По Черноморието ще е предимно слънчево.

Сутринта на отделни места ще има ниска облачност или мъгла. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 27-30 градуса.

Температурата на морската вода е 25-27 градуса.

В планините ще е предимно слънчево.

Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, на отделни места ще са значителни по количество. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър.

Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 23 градуса, на 2000 метра – около 16 градуса.

В Чепеларе се очакват по-сериозни валежи след 14:00 часа днес. В Неделино ще е предимно слънчево с повече облачност след обяд, но с малко вероятност за превалявания. В късния следобед най-много условия за силни дъждове и гръмотевични бури има в района на Разлог и Банско, където има условия за натрупване на количества около 10-15 литра на квадратен метър в рамките на час.

Лятото започва от петък нататък. Почти над цялата страна ще се установи слънчево време. Валежите намаляват, температурите се покачват.

В Европа се очаква горещата вълна, която ще изпече най-южните части на континента в следващите дни. Много страни в Централна и Южна Европа издадоха предупреждения за екстремно високи температури. А за обширен район в Испания и Португалия кодът за жега е червен. През уикенда метеорологичните модели предричат рекордни горещини от 50 градуса.

Ако това се случи, ще имаме рекорд за Европа. Досега термометрите са скачали само до 48 градуса в Гърция през 1977 година, на територията на днешна Босна – 46,2 градуса през 1901 година, Италия – 47 градуса през 2007 година, Испания – 47,3 градуса през 2017 година и Португалия – 48,5 градуса през 2003 година.

Вирни се горе