КЗП забрани продажбата на опасни детски дрехи

КЗП забрани продажбата на опасни детски дрехи

При проверка на 1793 търговски обекта Комисията за защита на потребителите откри 199 вида опасни детски дрехи с дълги шнурове и връзки.

Сред тях са суитчъри, бебешки гащеризони и анцузи с връзки от 70 сантиметра до 1 метър. В ЕС тези облекла са забранени заради риск от инциденти.

На търговците са издадени заповеди да преустановят продажбата на съответните стоки и да ги унищожат или коригират.

Бебетата и малките деца правят неволни движения с ръцете си и ако са облечени с дреха, която има връзки около врата, може да ги дръпнат, да ги пристегнат и да се задушат.

За по-големите деца съществува подобен риск при игра или спречкване. Дори връзките да са около талията или на гърба, ако свободните им краища са по-дълги, те може да се захванат за превозното средство по време на слизане, да се заплетат във велосипеди, люлки, катерушки и др.

Подобни инциденти се случват по света всяка година и може да завършат фатално.

Проверките бяха извършени за периода от 1 юли 2008 г. до края на декември 2009 г. по проекта на Европейската комисия „Съвместни действия за връзки и шнурове в детски облекла".

Повече информация за несъответстващите стоки може да се намери в “Регистър на опасни стоки” на интернет страницата на КЗП.

Eто и някои потребителски съвети за детските дрехи с връзки:

  • Дрехите за деца до 7 г. не трябва да имат връзки или шнурове в качулката и в областта на врата.

  • Максималната безопасна дължина за шнурове и връзки в областта на врата при деца от 7 до 14 г. е 7.5 см.

  • В завързано положение свободните краища в областта на талията и гърдите трябва да са по-къси от 28 см. и да се намират отпред. Връзките и шнуровете на гърба са опасни.

  • Функционалните и декоративните връзки в подгъвите на панталони и ръкави на блузи трябва да се намират изцяло от вътрешната страна на дрехата и да не висят извън нея.

  • Ако вече имате детски дрехи, които не отговарят на изискванията, може да премахнете или изрежете връзките и шнуровете до безопасна дължина. За нови дрехи може да изисквате да ви ги сменят в магазина или да се свържете с Комисията за защита на потребителите на националния телефон – 0700 111 22.

Вирни се горе