Козунакът за Великден ще се продава между 5,30 и 5,50 лв.

Козунакът за Великден ще се продава между 5,30 и 5,50 лв.

Заради спекулативното поскъпване на яйцата козунакът за Великден ще струва 5,30-5,50 лв. за разфасовка от 800 гр., прогнозира председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев в интервю за БНР.

"Повишението на цената на яйцата не е нещо ново за нас. Винаги преди Великден знаем за какво става дума.

Но това шокиращо поведение, което наблюдаваме тази пролет – от 13-15 стотинки яйцето да отиде на 35 стотинки… очевидно говорим за спекула.

Сладкарският бранш реагира бързо и вече на пазара на сладкарските изделия имаме нови цени, които са с около 10% над предните.

Цената на яйцата неминуемо ще се отрази обаче на козуначената кампания в зависимост от това дали се ползват пресни яйца, меланж или пък козуначен микс, който разбира се е най-евтин, но и продуктът е най-некачествен", обяснява той.

Цената на хляба остава непроменена, макар че е икономически обосновано той да поскъпне поне с 5-6%, заради поскъпването на зърното и брашното, смята Бонев. По думите му обаче има няколко причини за задържането на цените.

На първо място, това е изключително острата конкуренция между производителите. На второ място идва огромният натиск от страна на търговските вериги. На трето място, това е така или иначе неплатежоспособното търсене.

Към това се добавя и друга причина, поради която цената на хляба да остане непроменена: огромният сив сектор в бранша. Вече над 50% от колегите, за голямо съжаление, работят на сиво или на черно, посочва Бонев.

Вирни се горе