Климатикът е най-изгоден за отопление

Климатикът е най-изгоден за отопление

За един отоплителен сезон той би ни струвал 234 лева

Кое е най-изгодното отопление за сезона и как да намалим сметките си за топло? Сметките на експертите показват, че в градска среда климатикът излиза най-евтин. За един отоплителен сезон той ще ни струва 234 лева, следва го парното – над 570 за сезон. Ако има изградена газова инсталация, отоплянето на дома ще ни струва 660 лева. Най-скъпо е, ако решим да се топлим на електрическа печка – цели 842 лева, съобщи Нова телевизия.

Тези сметки са при стандартен апартамент и начин на живот и стандартна температура, а такова нещо като стандартно в живота трудно можем да намерим.

Всъщност най-големият разход идва заради пускането и спирането на уреда особено в най-студените дни. Експертите съветват като излизате – не гасете напълно уредите, за да не ви излезе после солено затоплянето .

Ако обаче живеем да се топлим на дърва или въглища, тогава трябва да имаме предвид, че ползването на по-ниско качествена суровина ще ни струва колкото и подгряването с климатик. В сметките не включваме парите, които са нужни за закупуването на уреда и инсталирането му.

Нискокачествените дърва обаче опушват къщата и не горят ефективно – но пък ще ни костват само 232 лева. Ако решим да се топлим на по-висок клас тогава трябва да отделим почти 1000 лева. Малко по-малко ще похарчим ако сме на газова печка. За нафта ще трябва да заделим най-малко 1300 лева.

Вирни се горе