КАТ обмисля да премахне талона от шофьорската книжка и точковата система

КАТ обмисля да премахне талона от шофьорската книжка и точковата система

КАТ обмисля да премахне талона от шофьорската книжка и точковата система. Намерението е заложено и в проекта за електронно правителство, което трябва да заработи догодина. Идеята е взаимствана от европейски страни, където талоните са заменени с електронни досиета, обясниха от Пътна полиция, цитирани от в. “Стандарт”. Така при проверка пътните полицаи получават пълна информация за нарушенията на водача.

Пример е Естония, наричана Е-stonia. Там в колата на всеки полицай има компютър и достъп до Интернет. От централен сървър веднага може да се провери всяка кола.

Целта на експертите е да се налагат повече наказания с фиш, отколкото с акт, добавиха от КАТ. По този начин глобите ще се събират по-бързо, а сериозните нарушения ще бъдат санкционирани с актове.

“Това, че няма да взимаме талона на шофьорите, не значи, че няма да си плащат глобите – напротив. Освен това точки за големите нарушения ще се отнемат и когато водачите останат без тях, книжката им отново ще се отнема”, обясниха от Пътна полиция.

Според Закона за движение по пътищата катаджиите прибират талоните на нарушилите правилата шофьори, които обаче могат да карат с написан акт не повече от месец. Ако след изтичането на този срок не са си взели обратно талона, подлежат на ново наказание.

Темата е важна и трябва да се обсъди, защото има хиляди варианти с какво да се замени синият талон, коментира депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов, член на комисията по транспорт в парламента. По думите му, талонът може да се замени с по-съвременни методи.

Освен сини, има и златни талони за изрядни шофьори. Притежател става всеки шофьор, който 6 години няма регистрирано нарушение, което е санкционирано с акт или фиш. Такъв талон получи и министърът на културата Вежди Рашидов. В София са регистрирани около 700 000 водачи, като едва под един процент от тях са получили подобен талон. Той става невалиден в момента, в който бъде издаден акт. Златният талон спасява водача при първото нарушение, като от обикновения талон не му се отнемат контролни точки.

Вирни се горе