Какво време ни очаква през август

 Какво време ни очаква през август

Месецът ще започне със слънчево и горещо време, като през първата седмица максималните температури ще достигат 37-38°

Август ще е доста по-спокоен. Тенденцията на промени във времето ще продължи, но те няма да са толкова резки, както през предходния месец. Това прогнозира в предаването „Събуди се” по NOVA синоптикът Симеон Матев.

След резките и нетипични промени през юли, които доведоха и до повече дъждове от очакваното, прогнозата на за следващия е месец е за сравнително хубаво време, без остри нахлувания на студен въздух.

Средната очаквана месечна температура през август за равнините е между 21° и 24°, за високите полета – между 18° и 20°, а за планините – между 13° и 17°, сочи прогнозата на НИМХ.

Месецът ще започне със слънчево и горещо време, като през първата седмица максималните температури ще достигат 37-38°.

Към 7-8 август се очаква краткотрайно захлаждане, но температурите ще останат около 30 градуса по Целзий. Отначало над западната половина от страната ще има превалявания и гръмотевични бури, по-късно времето ще се влоши и на изток.

След това въздушните маси ще се стабилизира и ще бъде спокойно и предимно слънчево, температурите слабо ще се повишат.

В началото на второто десетдневие над България отново ще нахлуе по-хладен въздух. В западните райони на страната са възможни превалявания и гръмотевични бури.

После през повечето дни от второто десетдневие ще преобладава слънчево време, ще е горещо, като температурите ще са близки до обичайните за месеца.

В следобедните часове е възможно да се развива купеста облачност и в отделни дни на места, с по-голяма вероятност в северозападната половина от страната, да има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра.

През третото десетдневие се очаква увеличаване на динамиката на атмосферните процеси. Времето ще е променливо, с повишена вероятност за превалявания. Но не се очакват резки застудявания.

Според Матев бурите, които връхлетяха Гърция и Турция през юли се нетипични за тези части на Европа.

„В Гърция времето през август ще бъде сухо. Температурите в региона ще бъдат с 1-2° над обичайните. Валежите ще бъдат по-малко”, прогнозира Матев.

Вирни се горе