Какво време ни очаква на Великден?

Какво време ни очаква на Великден?

Очаква ни много хубав период на продължително топло и сухо време, което не е много характерно за март. Още от днес, 21 март, се очаква у нас да започне продължителен период от десетина дни, през който средните температури ще бъдат значително по-високи от нормалните, прогнозира климатологът доц. д-р Георги Рачев.

Едва в началото на април ще има захлаждане на времето, с максимални температури от 14-15 градуса. От 3 до 5 април се очаква да има значително по-хладно време, но заради активната вегитация, която предстои заради топлото време до края на март, до десет дни много от ранните овощни видове ще цъфнат, прогнозира климатологът. По думите на доц. Рачев вероятно за Цветница ще има “много добри върби, с вече оформени листчета”, тъй като температурите през март ще бъдат доста над нормалните.

За периода между 3 и 5 април се очаква да има по-ниски температури, като това се отнася особено за сутрешните температури. Тогава във високите котловинни полета у нас може да има и “слаб мраз”, но е много трудно още от сега да се прогнозира какви ще са температурите в началото на април. Има обаче вероятност те да са около нула градуса, но предстои да се уточнят в края на март, каза доц. Георги Рачев.

Около 7-9 април има вероятност за превалявания, след което от 10 април до Великден – 16 април, се очаква времето да е слънчево, с малка облачност, каза доц. Георги Рачев. Според него тогава минималните температури ще са от 6 до 10 градуса, а максималните – над 15 градуса. Времето ще е много хубаво, типично пролетно, като по-скоро ще е характерно за края на април и за началото на май.

Месеците април и май се очаква да бъдат близки по температурен режим до този, който познаваме от последните 20 години, прогнозира доц. Рачев. Тези два месеца ще бъдат сравнително нормални в температурно отношение и малко по-топли, добави той.

През април и през май се очаква валежите да бъдат в рамките на нормалното и може би да са малко повече от нормалното.

Вирни се горе