Какво време да очакваме през ноември

Какво време да очакваме през ноември

Зимата идва бавно, но постепенно. В Лапландия вече е -14 градуса, а в Москва – 4. В Европа температурите са между 5 и 10 градуса. Очаква се зимата в Европа, включително в България, да е топла, с около 1-2 градуса над нормата. А валежите през следващите месеци ще са по-малко от миналата година. Това прогнозира пред БНТ климатологът доц. Георги Рачев.

И у нас днес започва понижение на температурите, хладно ще се задържи времето и във вторник и сряда. От утре над България се очакват температури от около 10 градуса в западната половина от страната, а в източната половина ще бъде доста по-топло. В този период антициклонът Улрике ще избута средиземноморския циклон на юг и се очакват обилни валежи.

В четвъртък и петък предстои бързо затопляне, за да последва отново понижение на температурите. В събота и неделя ще има съществени валежи в България. Но като цяло октомври си отива като топъл и много приятен месец с около 1-1,5 градус над нормата, допълни доц. Георги Рачев.

Последният ден на октомври ще бъде дъждовен, след което посрещаме ноември със слънце. Първите няколко дни на първия изцяло есенен месец ще бъде топло, с градуси около 15.

От 10 до 15 ноември ще има ново циганско лято. Тогава термометрите ще надхвърлят 20 градуса.

През третото десетневие зимата ще напомни, че е близо. Ще застудее. Очакват се и превалявания от сняг.

Доц. Рачев коментира, че в момента синоптичната обстановка е сложна и трудно предвидима, затова се препоръчва хората да следят прогнозата за времето сутрин, обед и вечер.

Вирни се горе