„Какви работници ще се търсят след кризата?"

„Какви работници ще се търсят след кризата?"

Последствията от тази криза, която вече наричаме “Кризата”, вероятно ще оставят отпечатък върху целия ХХI век. Какво донесе кризата на българския пазар на труда?

Разви се несигурност на работните места в дългосрочен план;

Младите хора все по-често работят на краткосрочни договори, при по-лоши условия на труд;

Голяма част от новите работни места, създадени при тези обстоятелства, не могат да бъдат приемани за устойчиви, пише в. „24 часа".

Драстичното намаляване на квалифицираните кадри и специалистите се очертава като ключов проблем, който ще възпрепятства развитието и функционирането на цели отрасли от стопанството и сфери от социалния живот. Значителна е заплахата за промишлеността в страната, най-вече в техническата област, особено по отношение на научноизследователската дейност и иновациите, където съществува сериозен недостиг на инженери и други висококвалифицирани специалисти, които да разработват и прилагат авангардни технологии. Резултатите от проучванията на CEDEFOP показват, че ще продължи да расте търсенето на висококвалифицирани и средноквалифицирани работници дори и за по-ниските позиции, докато търсенето на такива с ниска (или без) квалификация ще продължи да спада. Отглеждането на бъдещи таланти и облекчаването на недостига на квалифицирани работници се превръща в жизненоважен фактор за икономическия растеж.

Вирни се горе