Как да гласуваме на местните избори и референдума в неделя

Как да гласуваме на местните избори и референдума в неделя

Гласуването с поне четири бюлетини и с преференция ще постави на изпитание както избиратели, така и изборна администрация

В общините без районно деление избирателите ще гласуват с три бюлетини – за кмет на общината, за общински съветници и трябва да отговорят с “да” или “не” на въпроса от референдума. Избирателите в населените места в общините, които са с над 100 жители, ще гласуват и за кмет на съответното населено място.

Как ще се гласува за общински съветници?

За пръв път на тези местни избори избирателите ще имат право да гласуват преференциално за листата за общински съветници. На бюлетината те трябва да отбележат името на партията, за която са решили да гласуват, в квадратчето отляво и, ако предпочитат определен кандидат от листата за общински съветници, да отбележат номера му в листата в кръгчетата отдясно. Имената на кандидатите за общински съветници няма да присъстват на бюлетините, така че за да гласувате за някого, предварително трябва да знаете неговия номер. Избирателите имат право само на една преференция, т.е. трябва да отбележат само един номер.

Как се изчислява преференциалния вот?

Като база за изчисляване на преференциалния вот ще се използва т.нар. общинска избирателна квота или гласовете, които са необходими на дадена партия за избор на един общински съветник. За всяка община тази квота е различна и зависи от броя на избирателите и от избирателната активност в деня на вота.

Общинската избирателна квота се изчислява като броят на действителните гласове, подадени в съответната община се разделя на броя на общинските съветници. 7% от този резултат ще са необходими за пренареждане на листата за общински съветници.

Бюлетина за общински съветници

По-трудно ще става изместването на водача на листата за общински съветници чрез преференция, защото всички бюлетини, на които избирателят не е посочил предпочитание към даден кандидат за общински съветник, ще се отчитат за първия кандидат в листата. Напрактика спорът ще е за второто или третото място в листата.

Как да гласуваме и кога бюлетината е невалидна?

Бюлетините за кметове и общински съветници са бели, интегрални, т.е. на тях са записани имената на партиите и коалициите, а в бюлетините за кметове и имената на кандидатите на съответните политически сили. При гласуването в празните квадратчета на бюлетината избирателят може да отбелязва предчитанията си за партията и съответния кандидат за кмет със знаците “V” или “Х”. Със същите знаци се отбелязва и номерът в кръгчето на предпочитания кандидат от листата за общински съветници. Отбелязването става със син химикал. Отбелязването в бюлетината на други знаци и символи, различни от тези, я прави недействителна. Отбелязването с друг цвят химикал също прави бюлетината недействителна. Ако на бюлетината за общински съветници е отбелязано името на партията, но не е посочена преференция, тя е действителна. Ако обаче е отбелязана преференция, но не е посочена партия, бюлетината е недействителна.

В избирателната секция ще има два избирателни списъка. Единият за кмет и общински съветници, а другият – за референдума. Ще има и две урни, в които ще се поставят бюлетините. Едната за кмет и общински съветници, а другата за референдума. След като се попълнят бюлетините за кмет и общински съветници, те ще се пускат в едната урна, а за рефередума във втората. Бюлетината за референдума ще се поставя в плик.

Какъв е въпросът за референдума?

На бюлетината е изписан въпросът на референдума: “Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”. Отговорите са “да” и “не”.

Може да проверите за секцията, в която гласуваме, и в интернет и по телефона

Всички български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване чрез стационарен или мобилен телефон на тел. 0800 1 4726 (0800 1 GRAO), който е безплатен за цялата страна, или на сайта на ГРАО.

Справка може да бъде получена и чрез изпращане на есемес на единния номер 18429, на цена 0.25 лева без ДДС. В текста се изписват единствено десетте цифри на единния граждански номер (ЕГН). Системата връща съобщение с номера и адреса на избирателната секция за изборите за общински съветници и кметове и за националния референдум.

Вирни се горе