Кабинетът дава 30 млн. лв. годишно за детски градини

Кабинетът дава 30 млн. лв. годишно за детски градини

Министър Симеон Дянков е планирал държавата да отпуска по 30 милиона лева годишно за нови детски градини, при това за четири години напред.

Преди днешното правителствено заседание официално той се похвали с първите 30 милиона, които кабинетът отпуска на Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора и Столична община. Според него с тези пари ще се покрие 15% от недостига на места в детските градини и ясли и ще се разкрият нови 2 100 места в тях.

Предвижда се изграждането на 19 нови детски градини, поясни още вицепремиерът.

Освен нови детски градини, парите ще стигнат за ремонт на съществуващите 15 детски градини и ясли. Това е първа стъпка в бюджет 2013, подчерта той.

За 2014 година е предвидено държавата да отпусне още 30 милиона лева за изграждане на детски градини и ясли. Финансист номер едно е изчислил, че ако за 4 поредни бюджета се отпускат по 30 милиона лева, ще се сложи край на дефицита на места в детските градини и яслите. За това министърът на финансите е изпратил писма до кметовете на малки, средни и големи общини, в което настоява за справка за недостига на места.

Най-много пари от 30-те милиона получава Столична община, защото в София е най-големият недостиг в градините и яслите.

Предвидено е в столицата да бъдат изградени осем нови детски градини, уточни още Дянков.

В този момент премиерът Борисов се намеси със заръката някой от министрите бързо да му сметне колко ще струва една детска градина. Смятайте внимателно, че да не сгрешите, настоя той, но в крайно сметка разчетът не бе готов, докато медиите бяха в заседателна зала.

Столичният градоначалник Йорданка Фандъкова благодари на премиера и на финансовия министър за помощта. Тя подчерта, че от 2006 година на дневен ред в Столична община стои недостигът на места в детските градини и яслите. Още като кмет Борисов и тя като негов зам.-кмет са спрели заменките на детски градини. Докато те не са се намесили над 40 общински сгради на детски заведения са заменени, изтъкна тя.

Фандъкова се похвали, че 52 нови детски градини и ясли са построени в столицата до 2011 година. Над 11 000 деца приехме допълнително в детските градини в София през този период, посочи тя.

Кметът отбеляза, че преди държавата символично е участвала в решаването на проблема, докато сега кабинетът се ангажира с това.

В този момент градоначалникът представи разчет, който се разминава леко с този на министъра на финансите.

СО получава 15 милиона лева тази година, като според Фандъкова тези пари ще стигнат за 10 нови детски градини, в които ще бъдат обхванати 1 800 деца. Това означава една сериозна грижа за децата, но и за активните родители, посочи още кметът. Новите детски градини са като дворци – с басейни и физкултурни салони, похвали се тя.

С нови детски заведения ще се сдобият район „Нови Искър" – там ще бъдат построени две нови зелени детски градини, „Красно село" – също две, район „Оборище" – две, в район „Искър" ще бъдат открити четири, в „Младост" – седем и в „Дружба" – две.

Вирни се горе