Израел наема 3500 наши строители

Израел наема 3500 наши строители

Работодатели от Израел търсят 3500 строители от България, пише “Стандарт”. Наемането им ще започне от началото на април съгласно наскоро подписаната междуправителствена спогодба за временна заетост. Две трети от всички работни места са за кофражисти и арматуристи. Търсят се и около 700 плочкаджии и 350 майстори на мазилката.

До 20 февруари всички желаещи трябва да подадат документите си в бюрата по труда по местоживеене. Одобрените ще подпишат едногодишни трудови договори с местни работодатели. Контрактите може да бъдат продължени максимум до 3 години и половина. Кандидатите трябва да представят документ за завършено образование по специалността и трудова книжка, която да отразява най-малко 3 години професионален опит. С трудов стаж над 5 години диплома по специалността не е нужна.

Заради тежките климатични условия в тази част на света и работата на височини изискванията към българските строители са да са на възраст между 25 и 40 години, както и да са в добро здраве. Те не трябва да са работили в Израел преди това. Не трябва и да са осъждани.

Заплатата няма да е по-ниска от 1500 щатски долара при 211 работни часа на месец. Един щатски долар е равен на 3,8 израелски шекела. За всеки час извънреден труд се плаща допълнително по завишена тарифа. Като допълнение към заплатата работодателят ще прави месечен депозит от 180 долара по сметка на работника. Тази сметка ще се държи от ПИБА – израелската служба по заетостта. Набраната сума, намалена с банковата такса и данъка, ще се преведе на работника при напускането на Израел след приключване на трудовия договор.

На българските работници ще бъде осигурено и настаняване в жилища с отопление, вентилация, студена и топла вода, кухненско оборудване. Спалните помещения ще са за не повече от 6 души в стая. За настаняването работодателят ще удържа от заплатата не повече от 130 долара месечно. Фирмата ще направи и медицинска застраховка за всеки нает. Българските работници трябва да покрият разходите си за полетите до и от Израел.

Вирни се горе