Изборите в Турция: Краят на една епоха

Изборите в Турция: Краят на една епоха

„Народът каза: „Стига“, пише турският печат днес, след като управляващата Партия на справедливостта и развитието загуби абсолютното си мнозинство

За първи път, откакто се дойде на власт през 2002 г., ислямо-консервативната Партия на справедливостта и развитието (ПСР) губи парламентарното си мнозинство, сочат предварителните резултати от вчерашните парламентарни избори в Турция.

ПСР си извоюва три последователни изборни победи досега, като всеки следващ път увеличаваше преднината си. Този път обаче, макар и отново да излезе победител от изборите с подкрепа от около 41%, тя

беше лишена от удобното си абсолютно мнозинство в парламента и от възможността да състави самостоятелно правителство.

Партията губи и шанса да предприеме желаните от президента Реджеп Тайип Ердоган конституционни промени за въвеждане на президентска система на управление.

За да може да приеме такива промени и да ги постави на референдум, ПСР се нуждаеше от най-малко 330 депутати в 550-местния Меджлис. Изчисленията сочат, че в новия парламент партията ще има 259-има депутати.

ПСР излезе победител от изборите, но в същото време електоратът показа червен картон на Ердоган, що се касае до амбициите му да си осигури по-голяма власт.

Наблюдатели коментират, че избирателите са реагирали негативно на агресивната пропаганда на ПСР преди изборите, а несъгласието им с тази линия се е изразило и в увеличение на гласовете за опозиционните партии.

Като най-голям победител на вчерашните парламентарни избори

се очерта прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която успя да прескочи високия 10-процентов праг за влизане в парламента и да си осигури повече от очакваното депутати – около 80, според изчисленията въз основа на неокончателните резултати.

ДПН за пръв път се яви на тези избори като политическа партия и въпреки неясните прогнози успя да заеме място в парламента като четвърта политическа сила. Досега кюрдските политици участваха на избори като независими кандидати.

Съставянето на коалиционно правителство на този етап изглежда твърде сложно.

Кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) запази позициите си на водеща опозиционна сила, събирайки около 25% подкрепа.

ПСР и НРП обаче имат огромни идеологически различия помежду си.

Трета остава Партията на националистическото действие (ПНД) на Девлет Бахчели с подкрепа под 17%. Тя беше разглеждана като най-вероятен партньор на ПСР в случай на коалиционен кабинет, но представител на ПСР заяви, че подобен съюз е малко вероятен, предаде Ройтерс.

„Ако има коалиция ПСР-ПНД, тогава ние няма да успеем да съберем дори това ниво на подкрепа на следващите избори“, посочи той.

„Очакваме правителство на малцинството и предсрочни избори“,заяви същият източник, пожелал да остане анонимен.

Говорителят на националистическата партия Октай Вурал също даде да се разбере, че засега въпросът за евентуална коалиция с ПСР не е на дневен ред. Вариантът за коалиционно правителство с управляващата партия изключи и лидерът на прокюрдската ДПН Селяхаттин Демирташ.

„Трудно, невъзможно е да си представим един Ердоган, който ще се съобразява с решенията на което и да било коалиционно правителство“, коментира анализаторът Бурак Кая.

Той прогнозира, че дори и да се сформира коалиционно правителство, то няма да просъществува дълго, така че вероятно е Турция да отиде на нови предсрочни избори, може би догодина.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) е ясният победител на парламентарните избори, заяви обаче турският премиер и партиен лидер Ахмет Давутоглу, който обеща да вземе

всички необходими мерки, за да предотврати политическа нестабилност в Турция.

„Всички трябва да разберат, че ПСР е победителят и лидерът на тези избори“, заяви Давутоглу в реч пред симпатизанти на партията от балкона на партийната централа в Анкара.

„Никой не трябва да се опитва да гради победа върху избори, които те загубиха“, каза още министър-председателят.

Давутоглу даде да се разбере, че партията му не се отказва от намерението за изготвяне на нова конституция. Той призова опозиционните партии да оставят в миналото „конституцията от 12 септември“, съставена след военния преврат през 1980 г., и да започнат работа по изготвянето на напълно нов основен закон.

„Край на 13-годишното еднопартийно управление“,

пише турският в. „Хюриет“ по повод резултатите от вчерашните парламентарни избори в Турция, на които според неофициалните резултати управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е загубила парламентарното си мнозинство.

Друг акцент на вестника е новината, че прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) е успяла да премине бариерата за влизане в парламента. Десетпроцентният праг, поставен, за да осигури „стабилност на управлението“, беше пречка за по-малките партии и от години се обсъждаше премахването му, отбелязва изданието.

„Хюриет“ очертава три възможни сценария след изборите: коалиционно правителство, правителство на малцинството или преходен кабинет, който да отведе страната на предсрочни избори.

„Политическият пейзаж се промени“, обявява в заглавие и в. „Радикал“. „Нова парадигма се оформи в парламента и в турската политика, след като бе сложен край на 13-годишното еднопартийно управление, а ДПН за първи път и с лекота успя да прескочи изборния праг“, пише изданието.

Анализаторът на вестника Мурат Йеткин обръща внимание на факта, че ПСР си е осигурявала мнозинство и с по-ниска подкрепа на предишни избори, но този път не е успяла заради „несправедливо високия“ праг за влизане в парламента на политическите партии, за който президентът Реджеп Тайип Ердоган настояваше да бъде запазен.

Преодоляването на прага от прокюрдската формация ще предостави на нейните депутати голям брой места, които иначе би получила ПСР.

„Народът каза „Стига!“ на Сарая (президентството), разточителството, авторитаризма“,

пише в. „Заман“. „Турските избиратели наказаха ПСР, която изостави правосъдието и демокрацията“, коментира вестникът.

Изданието посочва управляващата партия като „явният губещ“ на изборите и допълва, че никоя друга партия не е отбелязала спад в подкрепата си освен ПСР.

„Краят на една епоха“, пише „Джумхуриет“.

Вирни се горе