Избираме президент на 6 ноември

Избираме президент на 6 ноември

Без дебат депутатите насрочиха изборите за президент и вицепрезидент на 6-ти ноември 2016 г. Проекторешението бе внесено от ПГ на ГЕРБ и депутатите от РБ, ПФ, “Атака”, БДЦ и АБВ.

Решението бе подкрепено със 133 гласа „за”, 14 – „против” и 8 – „въздържал се” от общо гласували 155 народни представители.

Народните избраници обсъдиха общо три законопроекта. Останалите два бяха на ДПС и БСП лява България с предложения за провеждане на изборите съответно на 30 октомври – ДПС и на 23 октомври – според БСП.

Проекторешенията им бяха отхвърлени от мнозинството. Единствен, който се изказа, за да защити предложението на БСП лява България бе депутатът Жельо Бойчев. Той изтъкна пред депутатите, че без дебат не е най-добрият начин да мине тази дискусия. „Направихме предложение за 23 октомври водени от това, че в края на годината трябва да се приеме най-важният закон – този за Бюджет 2017 г.”, коментира той.

По думите му съвпадането на президентската кампания с тази процедура ще лиши парламента от възможността да бъде проведена една съдържателна дискусия по бюджета.

Според него не на последно място 23 октомври е дата, която отговаря на очакванията на българското общество, на което Цецка Цачева отговори, че който и да бъде избран ще встъпи в длъжност на 22 януари.

Вирни се горе