Избираме патриарх

Избираме патриарх

Днес е денят, в който трябва да изберем патриарх. За избора и интронизацията на новия български патриарх Българската православна църква посреща най-малко 40 гости-представители на Поместните православни сестри-църкви. Те започнаха да пристигат в София още на 22 февруари.

Кандидатите за патриарх, избрани на заседание на Светия синод да се борят за патриаршеския престол са Старозагорският митрополит Галактион, Русенският митрополит Неофит и Ловчанският митрополит Гавриил.

От 9.10 до 9.15 ч.изборната урна бе официално и публично запечатана.

От 9.15 започна да тече изборът на патриарх, който ще продължи до 11.45 часа, когато, ако всичко бъде наред, ще бъде обявен новият български патриарх. През това време всеки от присъстващите ще трябва да представи делегатска карта и лична карта/задграничен паспорт пред Избирателното бюро, да се отбележи в списъка на избирателите и да му бъде подаден празен плик. Следва гласуване в избирателната кабина, пускане на тайния вот в запечатаната урна и подпис на гласуващия в списъка на избирателите, регистриращ извършения от него вот; отваряне на урната, проверка на бюлетините, броене на бюлетините; обявяване на резултата; подписване на подготвения до това време Акт-изложение в Кондиката на Св. Синод.

Наместник-председателят на Светия Светия синод Кирил вече пусна своята бюлетина. Врачанският митрополит Калиник също гласува.

Вирни се горе