Истинската зима започва от петък

Истинската зима започва от петък

В края на седмицата в цялата страна ще се установи зимно време с минимални температури от минус 8, минус 10 до около минус 5 и максимални от минус 5, минус 6 до 0 градуса. Дотогава синоптиците прогнозират все още сравнително топло време за сезона. Утре и четвъртък температури през деня ще са около и над 15 градуса. През втория ден облачността от северозапад ще започне да се увеличава и отначало в западните райони ще завали дъжд.

В петък от северозапад ще нахлува арктичен въздух и температурите ще започнат да се понижават. Дъждът навсякъде ще премине в сняг и макар на много места по време на преминаването на студения фронт да са възможни интензивни краткотрайни снеговалежи, преваляванията бързо ще спират. В събота, неделя и началото на следващата седмица над страната ще дойде истинската зима.

Предварителните прогнози сочат нови превалявания от сняг в средата на следващата седмица. Твърде студеното дори за декември време, което ще се установи от петък, ще се задържи най-малко седмица. Температурите и през деня в почти цялата страна няма да превишават нула градуса, а минималните в отделни дни ще бъдат около и дори по-ниски от минус десет градуса.

По планините в петък и събота със силни и бурни северозападни ветрове ще нахлува студен въздух. Ще вали предимно слаб сняг, а температурите в събота на 1200 метра надморска височина ще са много ниски, около минус 10, минус 12 градуса.

Вирни се горе