Истинската зима се завръща със снеговалежи

Истинската зима се завръща със снеговалежи

Отново ще натрупа снежна покривка

След мекото време през по-голямата част от зимата, февруари също ще има период с истински зимни температури и снежна покривка.

Утре ще бъде все още сравнително топло. Ще духа умерен, в Дунавската равнина силен вятър от изток. Облачността ще бъде значителна и в югозападните и северни райони ще превали дъжд. Температурите ще бъдат от 6 до 12 градуса.

През нощта срещу събота преваляванията ще обхванат по-голямата част от страната и с понижението на температурите ще преминават в сняг. В събота валежите временно ще отслабват и спират. Минималните и дневните температури няма да се различават съществено и ще са от минус 2 до плюс 4-5 градуса. Вятърът временно ще стихне.

В неделя минималните температури ще бъдат от минус 5 до плюс 1, а дневните – от 1 до 6. Ще се появи и усилва северозападен вятър, а с него ще започне да нахлува арктичен въздух от акваториите между Гренландия и Северния полюс. Облачността ще бъде променлива, възможни са незначителни превалявания от дъжд и сняг.

Привечер, през нощта срещу понеделник и през деня ще вали сняг, като преваляванията ще обхванат отначало по-голямата част от страната, а най-съществени ще са отначало на юг и около Балкана, а във вторник – в източните райони. Там ще се образува съществена снежна покривка. Най-големи ще бъдат валежите в югоизточните райони.

Дневните температури ще са под нулата през цялото денонощие – от около минус 5 до минус 1-нула градуса. В западната половина на страната, където облачността ще се разкъсва и намалява, минималните ще бъдат по-ниски – до минус 8, минус 10 във вторник сутрин и минус 10, минус 12 градуса в нощта срещу сряда.

В сряда в западната половина на страната ще има незначителна облачност, а на изток ще остане облачно и все още ще превалява сняг. Дневните температури ще са от минус 3, минус 4 на изток до плюс 2-3 в крайните западни и южни райони. Ще духа слаб и умерен вятър от север и североизток.

Вирни се горе