Интензивни валежи заливат цялата страна днес

 Интензивни валежи заливат цялата страна днес

Над цяла България е обявен код за опасно време, като в 11 области той е оранжев

Циклонът “Нефели” е вече и у нас. Над страната валежите днес ще продължат през целия ден, като най-интензивни се очаква да бъдат в Централна, Югоизточна България и в планините.

Поради това над страната е обявен код за опасно време. 11-те области, в които кодът е оранжев, се очакват от 40 до 65 литра на квадратен метър, информира Nova.

Ще бъде хладно, с по-ниски температури от обичайните за сезона – между 20 и 25 в София.

По Черноморието ще е облачно със значителни валежи предимно придружени от гръмотевични бури. Ще има временни разкъсвания на облачността, но обстановката по Южното крайбрежие остава сложна с максимални температури 22-24 градуса както за морската вода, така и за въздуха.

Над планините предстои облачен и мъглив ден, с прекъсвания ще вали и ще гърми, по-значително в следобедните часове.

Обстановката в Гърция остава сложна. Проливните дъждове там продължават и днес.

Циклонът “Нефели” отнесе пътища и блокира курорти.

Критична остава обстановката в северните части на страната. Най-засегнати са районът на Халкидики и вторият ръкав Ситония.

Властите в Никити са поискали обявяване на бедствено положение. Цели коли и контейнери за боклук са били отнесени от пороя.

Засегната е инфраструктурата на пристанището, разрушена е настилката на много улици.

Тази сутрин и до обяд са възможни и поройни наводнения в средното горно течение на река Тунджа и река Мучурица, както и във водосбора на река Съзлийка и горните части от водосбора на река Марица. Вероятността за наводнения продължава и в следобедните часове във водосборите на река Осъм и на река Янтра.

Вероятността за наводнения продължава и на 28 юни.

Във водосбора на река Искър, в горното течение, над язовир Искър и в района на София има опасност в следобедните и вечерни часове на 28 юни. Във водосборите на реките Огоста и Нишава, както и Струма, Места и Доспат също има опасност. Такава опасност има и за река Арда, където се очаква да има такива явления на 28 срещу 29 юни“.

До четвъртък включително очакваме интензивни валежи, придружени от гръмотевични бури над цялата страна.

През уикенда очакваме съществено успокояване на обстановката, а за следващата седмица метеоролозите предвиждат хубаво време и летни стойности.

Вчера имаше заседание на оперативен щаб с участието на министър Валентин Радев и шефа на ГД „Пожарна безопасност” Николай Николов. Изводите бяха, че няма подадени сигнали нито за хора, които са в страшна ситуация, нито за щети в региона. Въпреки това държавата е готова да реагира.

Вирни се горе