Инспектори на КЗП ще проверяват Коледните базари

Инспектори на КЗП ще проверяват Коледните базари

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще проверява Коледните базари в цялата страна. Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на институцията пред телевизия Bulgaria On Air, и допълни „Ние ще присъстваме активно навсякъде, където се осъществява търговия, насочена към потребителите, особено в навечерието на множеството празници, които предстоят, и се надяваме, че това ще допринесе да има по-малко нарушения.”

Вече текат засилени проверки на туроператорите, предлагащи пакети за предстоящия 8-ми декември и за Коледните и Новогодишни празници. „Ще следим реални ли са офертите, предложени от съществуващи туроператори и съответно – дали дейността им е приведена в съответствие с изискванията на закона, за наличието на застраховка „професионална отговорност”. Ще проследим също дали анонсите са коректни и дали са посочени в офертата всички съществени елементи на пътуването и разходи, включително и допълнителни, които биха могли да бъдат извършени в хода на пътуването”, поясни Маргаритов и добави „Вече предприехме и няколко превантивни действия относно това да бъдат дадени съвети и на студентите чрез публикуване на кратки напътствия в сайтовете, които ние сме установили, че най-често се ползват от тях за обмяна на различна информация.”

Проверявани ще бъдат и заведенията и местата за настаняване. Екипите на КЗП ще бъдат на разположение и за извършване на проверки по сигнали на граждани.

Вирни се горе