Игнатов дава всички допълнителни средства за по-високи учителски заплати

Игнатов дава всички допълнителни средства за по-високи учителски заплати

Всички допълнителни средства за образование тази година, ще бъдат дадени за увеличаване на учителските заплати. Това съобщи в ефира на Нова телевизия образователният министър Сергей Игнатов.

„Тези средства, които са дадени допълнително за образование тази година, ще отидат за заплати на учителите", посочи министърът и поясни, че от 1 януари стартовите заплати на учителите се увеличават средно с около 11-12%.

Увеличение ще има и за всички останали, работещи в системата, обясни министърът на образованието.

„Нашето общество е длъжник на българския учител и то много отдавна, става дума за поне 30 години назад", призна Игнатов и изтъкна, че в тази насока се правят стъпки, макар и малки. По думите му в условията на криза страната ни е една от малкото, в които има увеличение на заплати, като за по-високи учителски заплати са дадени 94 милиона лева.

Министърът призна, че ако искаме учителите да получават нормална заплата от 1000 лв., трябва заплатите им да се увеличат двойно. Разходите за учителски заплати тази година са 1 200 млрд. лв. и няма как да извадим още 1200 млрд. лв., обясни Игнатов.

Запитан дали се предвижда увеличение на ученическата стипендия за висок успех, която от 90-те години до сега е 21 лв., образователният министър подчерта: „2013 г. това ще се случи". По думите му стипендиите няма да станат двойно по-високи, а ще бъдат около 30 лв., което макар и малка, е крачка напред.

Сергей Игнатов подчерта, че се бърза с новия Закон за и училищното и предучилищното образование, защото с него са обвързани и новите учебните програми, които вече са подготвени, но няма как да тръгнат без да се приеме законът.

„Родителите имат право да не са съгласи, да протестират, но държавата има право да поиска по-високи мерки за образование", коментира министърът родителското несъгласие с новия закон, в който е предвидено задължително образование за 4-годишните деца.

„В момента 80% от 4-годишните деца ходят на детска градина, без да е задължително", съобщи министърът и допълни: „Ние задължаваме държавата да се намеси във финансирането на тези семейства, на тези деца". По думите му идеята на новия закон преди всичко е, че държавата се задължава да бъде увеличен разходният стандарт.

Във връзка с предвидените санкции за родители, Игнатов посочи: „Има и санкции, но нашата държава не е толкова дисциплинирана, че те да бъдат задействани веднага". Той поясни, че до 2020 г. трябва да имаме 95% обхват на децата от 4-годишна възраст, включени в задължителното образование. „Дори Германия, която е толкова дисциплинирана, не може да получи 100% обхват", успокои министърът.

Вирни се горе